Cindy Heeren met haar pup Rocca bij een bak waar de poep kan worden gedeponeerd.
Cindy Heeren met haar pup Rocca bij een bak waar de poep kan worden gedeponeerd. Foto: Corine Roks

Opruimen hondenpoep is sociaal én hygiënisch

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

SPRUNDEL - Het is een van de grootste ergernissen onder Nederlanders, hondenpoep op straat, of nog erger, hondenuitwerpselen in speeltuintjes. Ook inwoners van de gemeente Rucphen maken zich boos over deze vorm van straatvervuiling. En dat blijkt eveneens het geval bij de hondenbezitsters zelf.

DOOR CORINE ROKS

"Ik heb sinds kort een pup, Rocca, en heb me bij het uitlaten verbaasd over de uitwerpselen op straat. Normaal let je daar wat minder op, maar nu ik me kan scharen tot de hondenbezitsters valt het me meteen op", aldus Cindy Heeren, voorzitter van wijkvereniging Achter de St. Jan uit Sprundel. Een opvallende reactie uit Sprundel, want juist in deze kern zijn in twee wijken maatregelen genomen tegen overlast van hondenpoep. Er staan speciale blauwe afvalbakken en dispensers met hondenpoepzakjes. Deze worden regelmatig door inwoners geleegd. "En wat nou zo jammer is, mensen die de poep wel netjes opruimen worden er ook op aangekeken, daarom de oproep: ruim hondenpoep op!", vult Heeren aan.

Boetes

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Rucphen staat dat eigenaren van honden hondenpoep dienen op te ruimen. Wethouder Laura Matthijssen hierover: "De boa's surveilleren regelmatig in de wijken. Indien noodzakelijk treden zij sanctionerend op. Het gaat dan om loslopende honden, geen zakjes bij zich hebben of hondenpoep niet opruimen." Even wat feiten: de boete bedraagt 90 euro in geval de hondenbezitster tijdens het uitlaten geen zakjes bij zich heeft, net zoals bij een overtreding bij loslopende honden. Het betrapt worden van het niet opruimen van hondenpoep kost het baasje 140 euro.

Spoelwormen

Het opruimen van hondenpoep is niet alleen sociaal wenselijk, maar ook uit hygiënisch oogpunt. Dierenarts gezelschapsdieren van Visdonk Dierenhospitaal, Femke Lauwerijssen, geeft uitleg: "Hondenpoep (en kattenpoep) kunnen spoelwormen bevatten, vaak als eitjes in de ontlasting aanwezig. De eitjes ontwikkelen zich tot besmettelijke larfjes, vooral op plaatsen waar honden en katten hun behoefte doen. In contact met mensen kunnen deze larfjes ziektes veroorzaken, zeker bij kinderen, ouderen en mensen met een minder goede gezondheid. Overigens is direct contact met pups, kittens of verse ontlasting niet gevaarlijk voor de mens. De eitjes van de spoelworm moeten zich namelijk eerst enige tijd ontwikkelen voordat ze besmettelijk zijn."

Overlast

De gemeente Rucphen ontvangt veel meldingen over overlast van hondenpoep, zowel via de Buiten Beter App, als telefonisch. "Over sommige locaties krijgen we veel meldingen. Juist in deze wijken wordt extra surveillance ingezet", aldus Matthijssen. Op de vraag waarom het project met hondenpoepbakken en dispensers niet wordt uitgerold over alle wijken en kernen is haar antwoord: "De projecten in Sprundel zijn een mooi voorbeeld van samenwerking tussen inwoners en de gemeente. De gemeente faciliteert en de inwoners doen de uitvoering. Het succes van de projecten is afhankelijk van de medewerking van inwoners. We krijgen regelmatig vragen vanuit andere wijken, maar in de praktijk blijkt er te weinig draagkracht van vrijwilligers binnen de wijk."

Hondenbelasting

De gemeente Rucphen is geen voorstander van hondenbelasting: "De gemeente Rucphen heeft nog nooit hondenbelasting geheven. De gemeente is van mening dat het opruimen van hondenpoep een kwestie van verandering van gedrag is, en daar draagt het innen van hondenbelasting niet aan bij", legt de wethouder uit. Tot slot staat er nog een wens op het verlanglijstje van vele Sprundelse hondenbezitters, een hondenspeelweide. Initiatiefnemers, handtekeningenacties en vragen richting wijkenoverleg bevestigen deze collectieve wens. Matthijssen: "Inmiddels is hierover overleg geweest met een initiatiefnemer. Het aanleggen van een hondenspeelweide is een mooi voorbeeld dat als initiatief kan dienen in het kader van overheidsparticipatie waarbij draagkracht vanuit de gemeenschap centraal staat. Voor dit initiatief is onderzoek nodig en budget."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief