Afbeelding
Foto: Elles Jansen

Biljartvereniging Steeds Beter viert 50-jarig jubileum

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

SCHIJF – Al vijftig jaar komen de leden van Biljartvereniging Steeds Beter in Schijf wekelijks bij elkaar om een potje te biljarten. Reden voor een feestje. De dertien mannen werden zaterdag 12 mei verrast met een huifkartocht met accordeonist en natuurlijk mochten de dames niet ontbreken.

DOOR ELLES JANSEN

Aansluitend vond een gezellig etentje plaats in Het Wapen van Schijf, het thuishonk. Jubilaris Driek Bommelijn (73) werd in de bloemen gezet en ontving een speciale glazen schild voor zijn vijftigjarig jubileum. Alle andere leden kregen eenzelfde exemplaar in het klein met het jaartal 2018 erop ter ere van dit prachtige jubileum van de biljartclub.

"Biljarten is een gezellige sport en iedereen kan het leren", aldus jubilaris Driek. Van huis uit timmerman en al lid vanaf het begin. Jac Martens noemt hem in zijn toespraak "Een van de spilfiguren van de vereniging die altijd goed op de centen heeft gepast."

Mannensport

Biljarten is een typische mannensport. "In Schijf zijn er (nog geen) vrouwen gevonden die willen biljarten", vertelt secretaris Louis Damen. Hij is al dertig jaar lid van zijn biljartclub. Sinds vorig jaar doet hij de planning. "We spelen iedere donderdagavond van 19.00 tot 23.00 uur. Ieder speelt 25 beurten en dan wordt er gewisseld. Door de planning weet iedereen wanneer hij moet spelen en kan er ook rekening gehouden worden met avonden waarop iemand niet kan of met wisselende diensten van het werk. "Ja we zijn niet allemaal met pensioen", wordt er aan tafel gelachen. Kees de Bakker is het jongste lid en werkt in ploegendienst. "Wij spelen hier 'Libre' en soms 'drieband' en de meesten hebben hun eigen keu", legt voorzitter Rini van Trijp uit.

Jubileum

Biljartvereniging Steeds Beter begon vijftig jaar geleden in het huidige Kir Royal. "Dat was toen nog een café waar Marijn van Dijk uitbater was. "Hij is degene die de club heeft opgericht", vertelt Rini. "Toen het café een restaurant werd zijn we in 1993 verhuisd naar 't Wapen van Schijf waar Dré van Dijck eigenaar was en eveneens lid van onze club. Zowel Dré als Marijn zijn inmiddels overleden alsook Jan Goorden en Frans van Kalmthout. Zij worden in memoriam genoemd en hun echtgenotes krijgen een bos bloemen. Evenals Anita Nouws omdat zij na de dood van haar vader de gastvrijheid voor de biljartvereniging heeft voortgezet. "Iedere donderdag mogen wij hier biljarten en jullie zorgen altijd voor een biljart dat tip top in orde is", geeft Jac Martens aan in zijn toespraak.

Vriendschap

Er zijn ook vriendschappen ontstaan. Zo is Driek dik bevriend geraakt met Harry Vergouwen en ging hem vaak helpen met timmerklussen aan diens melkveehouderij. Na het overlijden van de vrouw van Driek is deze vriendschap extra kostbaar. "Door te gaan biljarten ben ik er iedere week even lekker uit." Na het biljarten werden de kaarten boven tafel gehaald en wordt er vaak tot in de late uurtjes nog een potje gekaart. "Soms leken we wel een kaartclub", lacht Louis maar biljarten en gezellig een glaasje drinken blijft toch de drijfveer van alle leden om elke donderdag naar 't Wapen van Schijf te komen.

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief