Gidius en Naantje Hopstaken samen met burgemeester Van der Meer Mohr.
Gidius en Naantje Hopstaken samen met burgemeester Van der Meer Mohr. Foto: René Bruijnincx

Gidius Hopstaken en Naantje Nieuwlaats 60 jaar getrouwd

Door: Monique Jansen OUD algemeen

ZEGGE – Als het echt tegen had gezeten waren Gidius Hopstaken en Naantje Nieuwlaats nooit getrouwd geweest. Ze kregen verkering toen zij 15 en hij 18 was. Maar dat vond Naantjes vader niet zo'n goed idee. Omdat echte liefde altijd overwint, zijn ze inmiddels alweer 60 jaar getrouwd.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Dat was, traditie getrouw, voor burgemeester Van der Meer Mohr een goede reden om bij de echtelieden op bezoek te gaan en hen namens het college van Burgemeester en Wethouders te feliciteren.

School en werk

Gidius Hopstaken was de zoon van een boerenarbeider. "Toen ik acht maanden was overleed mijn vader. Ik zat op de Bernardusschool in Hoeven en wandelde vanaf 't Gors daar elke dag naar toe. Mijn moeder had iedere maand 12 gulden te besteden, terwijl we met zijn zessen waren." Daardoor ging Gidius vanaf zijn veertiende bij een bakker werken en later bij een fruitkwekerij in Oudenbosch. Naantje Nieuwlaats – "Ik denk dat ooit iemand onze achternaam fout heeft geschreven" – woonde in Zegge en zat daar op de Mariaschool. "Toen ik elf jaar oud was stierf mijn moeder en moest ik voor mijn vader en vier broers het huishouden doen." Zij vertelt dat daardoor haar vader zo streng was dat hij haar fiets op slot zette, zodat ze niet naar haar verkering toe kon. Tijdens een toneeluitvoering in Zegge sloeg de vonk tussen Gidius en Naantje alsnog over en kregen ze opnieuw verkering. Uiteindelijk zijn ze toch met elkaar in het huwelijk getreden. Ze kregen een zoon, Corné, en dochter Jolanda. "Inmiddels zijn daar twee kleinkinderen en drie achterkleinkinderen bijgekomen. Een vierde is onderweg", zegt Naantje trots. "Het was in die tijd niet altijd even gemakkelijk. Ik ben een aantal keren ernstig ziek geweest, maar elke keer herstelde ik wonderbaarlijk genoeg en pakten we de draad weer op." En dat de echtelieden heel positief in het leven staan blijkt wel uit die ene alles omvattende opmerking: "Ons hele huwelijk heeft het ons eigenlijk meegezeten. We moesten er hard voor werken, maar zijn er ook mooi voor beloond." "En die 60 jaar, dat was vooral een kwestie van geven en nemen, waardoor je samen verder kunt", vult Gidius zijn vrouw aan.

Vrije tijd

De afgelopen jaren heeft het echtpaar vooral genoten van hun vrije tijd. Naantje maakt prachtige aquarellen en geeft daar ook les in. "Ik vind het fijn om creatief bezig te zijn en deze kunstvorm is zeker niet de eenvoudigste, maar als het lukt zijn de resultaten ook echt prachtig." Gidius is al jaren doende in zijn tuin van 2300 vierkante meter. "Ik kijk wat er gedaan moet worden en begin er dan gewoon aan. Maar met zo'n grote tuin ben je daar wel de hele week mee bezig." Binnenkort komt daar echter een einde aan, omdat ze een levensloopbestendige woning in het bouwproject De Pastorie gaan betrekken. "We hebben onze woning verkocht, maar moeten voorlopig bij onze zoon in Oudenbosch gaan inwonen, omdat het hele plan nogal wat vertraging heeft opgelopen. We hopen dat er snel iets gaat gebeuren, want we willen er erg graag naar toe." Maar voordat het zover is heeft het echtpaar samen met familie en kennissen een mooi feestje gevierd.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief