Leerlingen leven zich uit tijdens een schilderworkshop.
Leerlingen leven zich uit tijdens een schilderworkshop. (Foto: Monique Jansen)
FOTOALBUM

Groot feest op basisschool Mariadonk

ZEGGE - Het was deze week groot feest voor de leerlingen van basisschool Mariadonk uit Zegge. Zij vierden feest, omdat hun school veertig jaar bestaat. "Daar wilden we iets speciaals voor doen. Daarom hebben we de afgelopen vijf jaar gespaard", geeft Jelle Oomen, plaatsvervangend directeur van Mariadonk aan.


De feestweek begon woensdag met een uitje naar pretpark de Efteling. "Dat doen we niet zomaar, maar echt alleen bij speciale gelegenheden", vertelt Oomen. De scholieren hebben de afgelopen jaren meegeholpen om het spaarpotje voor de feestweek te vullen. Dat doen zij door zakjes met paaseitjes te verkopen. Een uiterst succesvolle actie die zelfs de ouders aansteekt. "Er zijn vaders en moeders die hele partijen opkopen op bedrijven. Daar zijn we erg blij mee", benadrukt Oomen. Ook gaan kinderen enthousiast langs de deuren en slijten zij eitjes bij familie en vrienden.

Comité

Een speciaal comité heeft de feestweek voorbereid. Ook daar zijn ouders en leerkrachten lange tijd mee bezig. Elk lustrum starten zij opnieuw. Op deze manier maken zij er echt iets speciaals van voor de schoolkinderen. Op donderdag mocht de jeugd zich uitleven in verschillende kunstworkshops. Op de basisschool en in het nabijgelegen dorpshuis de Nieuwenbergh stonden verschillende activiteiten op stapel. Binnen de school mochten de kinderen meedoen aan muziekworkshops. In de gymzalen van het buurtcentrum volgden de leerlingen lessen in dans en drama. De activiteiten werden aangepast op het niveau van de leerlingen, want alle scholieren -van groep één tot acht- deden actief mee. Op het schoolplein leefden de kinderen zich uit op een abstract kunstwerk. De docent gooide op stukken karton een kwak verf en de kinderen veegden dit uit met hun vingers. "Het mag niet mooi zijn!" benadrukte hij, hoewel de leerlingen er toch in slaagden om prachtige kunstwerken af te leveren.

Verenigingsleven

De school zocht voor deze activiteiten de samenwerking met het lokale verenigings- en bedrijfsleven. Lokale docenten verzorgden de dans- en muziekworkshops. Daarnaast leverde het nabijgelegen café de frietjes voor de leerlingen, leerkrachten en de helpende ouders. "Daarbij snijdt het mes aan twee kanten. Verenigingen en ondernemers zijn erg belangrijk voor een dorp. Ook kunnen zij op deze manier aan de kinderen laten zien wat zij allemaal te bieden hebben. Zo maken leerlingen ook kennis met de verenigingen", legt Oomen uit. Op vrijdag is er een speciale sportdag voor de kinderen op het sportpark van voetbalclub DIOZ. 

Betrokken ouders

Bijna alle kinderen uit Zegge zitten op de lokale basisschool. In totaal telt Mariadonk 130 leerlingen. Ook herbergt het schoolgebouw een kinderdagverblijf en een peuterspeelzaal. "Ouders zijn ook echt betrokken. We hebben nooit een tekort aan vrijwilligers. Zo is er bezuinigd op de bibliotheken in de scholen. Dankzij ouders is het uitleenpunt toch behouden. Zij bemensen nu één keer per week de jeugdbieb. Heel fijn, want lezen is de basis!" besluit Oomen. Ook tijdens de feestweek stonden er weer vele ouders in en rond de school om een helpende hand toe te steken. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715202409&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/rucphen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESVacatures

IT Helpdesk medewerker

Sint-Annaland

Bezorger kranten en/of folders

Klein Zundert

Bezorgers Altena nieuws

Nieuwendijk, Genderen, Sleeuwijk

Productiemedewerkers

Uden

Vutter m/v

Willemstad

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief