De afronding van het natuurgebied Turfvaart-Bijloop werd gevierd. FOTO EEF POMPE
De afronding van het natuurgebied Turfvaart-Bijloop werd gevierd. FOTO EEF POMPE

Project Turfvaart-Bijloop is afgerond

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

RUCPHEN - Het nieuwe natuurgebied in het stroomgebied van de Turfvaart en de Bijloop in de gemeenten Rucphen en Zundert is gereed. Dat werd donderdag gevierd met een speciale wandeling. Voorzitter Joseph Vos van Brabants Landschap nam bungelbank in gebruik

Gedeputeerde Johan van den Hout van de provincie Noord-Brabant, bestuurslid Hans Peter Verroen van waterschap Brabantse Delta, gebiedsmanager Anya van de Ven van Natuurmonumenten en directeur Jan Baan van het Brabants Landschap verrichten de oepningshandeling. Joseph Vos nam een bungelbank in gebruik: een plek voor wandelaars om uit te rusten en te genieten van het landschap. De Turfvaart en de Bijloop zijn stroomgebieden die de gemeenten Rucphen en Zundert aandoen.

Hard gewerkt

In dit gebied is de afgelopen jaren hard gewerkt aan de inrichting van een nieuw natuurgebied. Dat gebeurde door waterschap Brabantse Delta, Natuurmonumenten en het Brabants Landschap. Tijdens de bijeenkomst donderdag werd een inkijkje gegeven in de verrichte werkzaamheden met als afsluiter een wandeling in (een deel van) het gebied De Lange Maten.

Antiverdrogingsmaatregelen

Delen van de natuurgebieden de Pannenhoef (Brabants Landschap), Lange Maten (Natuurmonumenten) en landgoed De Moeren (particulier) waren verdroogd en de waterkwaliteit voldeed niet. Daarnaast was de aan- en afvoer van water in het gebied niet ideaal. Daarom heeft de Brabantse Delta samen met de genoemde terreinbeheerders maatregelen getroffen om de waterhuishouding te verbeteren.

Stuwen

Er zijn stuwen geplaatst, een aantal watergangen is ondieper gemaakt en kades zijn verlegd en hersteld. Daarnaast is een nieuw stuk natuur gerealiseerd. Het goede (grond)water wordt nu langer vastgehouden en kan weer zijn ecologische werk doen. Dit is gunstig voor allerlei kwetsbare planten en dieren. Het project is financieel mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant.

Natuur Netwerk Brabant

Het gebied Turfvaart Bijloop Zuid is onderdeel van Natuurnetwerk Brabant. Het doel van het Natuurnetwerk Brabant is om natuurgebieden te vergroten en onderling te verbinden. Hierdoor krijgen planten en dieren meer ruimte en kunnen makkelijker van het ene naar het andere gebied. Daardoor verspreidt de natuur zich. De partijen huldigen de samenwerking met particulieren die grond ter beschikking stelden voor dit project. Mede daardoor kon het stuk nieuwe natuur worden gerealiseerd.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief