Afbeelding
Foto: Kees Naalden en Britt de Klerck kijken nu nog uit over de velden. FOTO CORINE ROKS

Nieuwbouw Plan Hofstede stuit op verzet bij omwonenden

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

RUCPHEN – De nieuwbouw in het dorp Rucphen, genaamd Plan Hofstede, stuit op fel verzet bij omwonenden. Bestaat hun achtertuin nu uit landbouwgrond met een bos als uitzicht, als het aan de gemeente Rucphen ligt verrijzen hier de komende jaren zo'n 190 woningen. Vooral het feit dat een eerder gepresenteerd plan 'De Leijkens' , met een prima verkeersontsluiting, zonder goede reden naar de achtergrond is verdwenen, kan er bij de zestig omwonenden niet in. Daarom hebben zij hun krachten gebundeld onder de naam 'Stop Plan Hofstede'.

DOOR CORINE ROKS

"Natuurlijk is woningbouw een must binnen ons dorp, maar de manier waarop plan 'De Leijkens' diep in de bureaula is verdwenen kan er bij ons niet in. Ook de hoek Bernhardstraat- Jan Vermeerstraat is een betere optie qua verkeersontsluiting en aansluiting op het openbaar vervoer, dan plan 'Hofstede'. Een plan waar de bewoners van de Pierestraat, Kade en Kerkstraat het dupe van worden", spreekt Kees Naalden. Samen met Britt de Klerck en Natascha Teeuw vormen zij het collectief, gesterkt door zo'n zestig omwonenden.

Sluiproute

Het plan 'De Leijkens werd volgens Naalden in het voorontwerp op slechts drie nietige bezwaren afgeketst. "Vreemd", laat Naalden weten. "Er ligt hier namelijk een prima ontsluiting via de Bernhardstraat, terwijl de ontsluiting in Plan Hofstede vraagtekens oproept. Zo zal de Kade zich verder ontwikkelen tot sluiproute richting snelwegen, zeker met zoveel bewoners erbij. Het ontsluitingsplan schiet enorm tekort, hierin zijn de plannen voor een glamping in de Kerkstraat en een mogelijke uitbreiding van De Posthoorn niet meegenomen". Verder wijst Naalden nog op de toenemende verkeersdrukte in de Raadhuisstraat en de Sint Martinusstraat waar volgens hem al plannen waren voor een tweerichtingsbaan. "Daarom pleiten wij voor een contra expertise waarbij het verkeersplan en de belasting voor het milieu worden herzien. Hier zitten wel degelijk bedreigde diersoorten!"

Sociale huurwoningen

Britt de Klerck vult aan "Plan Hofstede wordt door de gemeente Rucphen in drie plannen gepresenteerd. In de eerste fase de sociale huurwoningen waarbij het collectief vreest dat deze pal naast de huidige woningen worden gebouwd, gevolgd door fase twee, de vrije sector woningen. De laatste fase bestaat uit zeven kavels grenzend aan het bos bestemd voor villa's. We hebben onze bezwaren ingediend bij het voorontwerp, die zomaar van tafel zijn geveegd. We merken dat de gemeente Rucphen alles in werking stelt om Plan Hofstede door te drukken!"

Woonwagenpark

Een tweede punt van kritiek hebben de bewoners op de herhuisvesting kampbewoners van het woonwagenpark op de 'De Nijverhei'. Het is de bedoeling dat zij worden verspreid over drie locaties waarvan 'De Hofstede' er een van is. "Die bewoners willen daar niet weg, en zeker niet gescheiden worden. Enorme bedragen zijn gemoeid met een mogelijke verhuizing , en voor de sanering van de grond op het bedrijventerrein nog eens een miljoen. Wat blijkt, de grond is niet vervuild, dus waarom een verhuizing?" Deze vraag wordt voorgelegd aan wethouder Martien de Bruijn: "De ontmanteling van de woonwagenlocatie aan de Helakkerstraat is primair niet gelegen in een mogelijke bodemverontreiniging, maar gebaseerd op de intrekking van de Woonwagenwet en het daarmee samenhangende streven om te komen tot een grotere integratie van de woonwagenbevolking." Verder laat hij weten dat er voor de verhuizing nog geen bedrag is gereserveerd. Op korte termijn worden gesprekken ingepland tussen bewoners en wethouder om scenario's uit te werken voor de toekomst van de woonwagenlocatie. Deze uitkomsten worden verwerkt in voorstel dat aan de gemeenteraad wordt aangeboden.

Vaststelling

Bij navraag aan de gemeente bij de gemeente Rucphen over de keuze woningbouw Hofstede laat verantwoordelijk wethouder, René Lazeroms, weten: "In de procedure om te komen tot vaststelling van het bestemmingsplan De Leijkens is gekeken of het gebied zich leent voor woningbouwontwikkeling. De provincie oordeelde negatief in het kader van het gevoerde vooroverleg, mede omdat de planopzet te groot was. Verder bleek het niet mogelijk om noodzakelijke gronden te verwerven. In het gebied Hofstede is het grootste deel van de gronden in eigendom van de gemeente en bestaat bij de andere eigenaren de bereidheid de gronden in te brengen voor de ontwikkeling." Omwonenden van 'De Hofstede' hebben gezamenlijk een advocaat in de arm genomen. Deze week wordt bezwaar ingediend. "Gedupeerden zijn van harte welkom binnen ons collectief en kunnen mailen naar stop-plan-hofstede@hotmail.com", besluiten de woordvoerders.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief