Kinderen kijken naar de onthulling van het kunstwerk. FOTO CORINE ROKS
Kinderen kijken naar de onthulling van het kunstwerk. FOTO CORINE ROKS

Schijfse school gaat verder als 'De Vindplaats'

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

SCHIJF – Sinds donderdagochtend heeft de St. Martinusschool in Schijf een nieuwe naam. Dit keer geen vernoeming naar de patroonheilige van het dorp maar een moderne naam naar die past bij het type onderwijs. Voortaan gaat de Schijfse basisschool door het leven als 'Daltonschool De Vindplaats'. Niet geheel toevallig ook een naam die met een knipoog refereert naar haar locatie aan de Zoeksestraat.

DOOR CORINE ROKS

Het predicaat daltononderwijs krijgt een school niet zo maar. Al sinds 2010 werken directie, leerkrachten, ouders, kinderen, begeleiders en ambassadeurs toe naar deze titel. Uit handen van Harry Rooijackers van het regiobestuur Daltononderwijs ontvangt directrice Benita Hereijgers het officiële gevelbord.

Dalton onderwijs

Het daltononderwijs kent grofweg drie pijlers; zelfstandig werken, samenwerken en vrijheid in gebondenheid. "We waren op zoek naar een type onderwijs waarbij onze leerlingen zo goed mogelijk worden voorbereid op de maatschappij. Zodoende kwamen we uit op deze onderwijsvorm. Leerkrachten hebben al die jaren veel moeten leren en experimenteren waarbij reflectie en bijsturing belangrijk was en is. Ook voor de ouders betekende deze vorm een cultuuromslag binnen het vertrouwde onderwijs. In het begin waren er wel wat vraagtekens, maar nu ziet iedereen de voordelen", aldus Lianne van Trijp die per 1 januari 2018 haar functie heeft overgedragen aan Hereijgers.

De Vindplaats is de tweede basisschool binnen de gemeente Rucphen met de titel Daltonschool. Het Palet in Rucphen werkt al wat langer volgens de principes van het Daltononderwijs. "Daar zijn we een kijkje gaan nemen met ons team, zoals we ook andere Daltonscholen ter oriëntatie hebben bezocht. Dalton staat voor transparantie", vult zij aan.

Interactief kunstwerk

De Martinusschool bestaat al 130 jaar en in 1924 is het vernoemd naar de patroonheilige van het dorp, Martinus van Tours. In het Katholieke Zuiden destijds een gebruikelijke keuze. Bij een nieuw concept hoort een nieuwe naam en een nieuw logo. Onder grote belangstelling van kinderen, leerkrachten, ouders, vrijwilligers, opa's en oma's en wethouders wordt aan de schoolgevel het kunstwerk onthuld met daarop de nieuwe naam. Het kunstwerk geeft ruimte aan Schijfse hotspots zoals de kerk, het landgoed, het corso, RKVV Schijf en de Torensjouwers. Het concept is een idee van de Schijfse kunstenaar Jos van Laerhoven en geïnspireerd op de Brabantse vlag. Het Schijfse erfgoed vormt onderdeel van de lessen op de basisschool. "De lessen worden afgesloten met een leerlingenwerkstuk dat past in het kunstwerk. Elk jaar worden de werken vervangen", aldus Van Laerhoven die aan de aanwezigen uitleg geeft over het interactieve werk.

Afscheid

Op deze donderdag staat er nog een feestelijkheid gepland. Juf Ina Leijten uit Etten- Leur neemt na twintig jaar afscheid van de Schijfse basisschool en gaat genieten van haar prepensioen. Een grote wens die al jaren op haar lijstje staat is een circusact voor en door leerlingen. Deze donderdag wordt haar wens verzilverd. De ochtend staat in het teken van workshops waarin de ruim honderd kids de kneepjes van de circusacts leren, waarna zij rond de klok van twee hun verworvenheden tonen aan het hooggeëerd publiek. Dit alles onder leiding van 'echte circusartiesten'. "Dit is toch wel een droom die uitkomt", verklaart Juf Ina. "Geweldig dat de kinderen dit kunnen doen. En weet je wat nou zo leuk is. Vanmiddag komen mijn eigen kinderen en kleinkinderen ook genieten van de show. Zelfs mijn hoogbejaarde ouders en schoonmoeder komen naar het circus." "Wat een geweldige school, met zo veel betrokkenheid vanuit het dorp" besluit de Dalton-regiobestuurder als hij afscheid neemt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief