gele trui dragers Jacques Hanegraaf, Erik Breukink en Joop Zoetemelk.
gele trui dragers Jacques Hanegraaf, Erik Breukink en Joop Zoetemelk. Foto: Corine Roks

Yellow Jersey Classic populair onder renners

Door: Amber Kuijs Sport

RUCPHEN – Voor de zevende jaar op rij stonden voormalig Nederlandse gele truidragers aan de start van de Yellow Jersey Classic op de Dorpsstraat in Sint Willebrord. Een wielertocht van zo'n tachtig kilometer met een recreatief karakter. Behalve geliefd onder de voormalig gele truidragers is deze toer op de tweede zaterdag van september ook erg populair in de regio. De organisatie kan elk jaar rekenen op het maximaal aantal deelnemers van tweehonderd en vijftig renners. Stiekem kijkt iedereen uit naar nieuwe aanwas vanuit de Tour de France. Volgens de laatste gele truidrager, Erik Breukink, maken we in 2019 een goede kans.

DOOR CORINE ROKS

Volgend jaar is het precies dertig jaar geleden dat Breukink het geel om zijn schouders droeg. In 1989 won hij de proloog in de Ronde van Frankrijk.

Breukink: "Groenewegen is een kanshebber, maar dat ligt een beetje aan de eerste rit, hij zou het geel dan zo maar kunnen pakken. Of misschien tijdens een ronde in het klassement, maar dat is veel moeilijker. Je krijgt het geel niet voor niets, je moet er hard voor werken". Natuurlijk valt de naam Dumoulin. "Een van de beste renners, ik ken hem al vanaf het begin van zijn wielerloopbaan. Hij eindigde tweede in de eindstand van de Tour. Als tijdrijder maakt hij een mooie kans op het geel, en wie weet pakt hij de ultieme zegen in 2019. De nieuwe generatie renners is sterk, zij passen prima in dit rijtje", waarbij Breukink naar zijn collega gele truidragers wijst.

Johan van der Velde en Henk Lubberding worden dit jaar met een naamtegel vereeuwigd in de Dorpsstraat van Sint Willebrord. Speciale gast op deze zaterdag is Gert- Jan Theunisse, deze bergklimmer won in 1989 de bolletjestrui. Ook Peter Winnen is van de partij, in 1981 droeg hij de witte trui, hij was de snelste wielrenner jonger dan 26 jaar. Voor deze wielertocht hebben beide vedetten hun leiderstrui weer om.

De organisatie, in handen van Gowa Sportswear b.v. met Marijn Wagtmans aan het roer, heeft niets aan het toeval overgelaten. Een strak schema met interviews, lunch, fotomomenten en wielertocht, is hierbij leidend. Ambassadeur en gele trui drager Rini Wagtmans kijkt vanaf de zijlijn toe, en geniet van alle contacten. En spreekstalmeester Jan Peeters geeft na zeven edities de microfoon over aan zijn opvolger Johan van de Made. Een verschuiving van generaties is merkbaar, een nieuwe gele truidrager is meer dan welkom tussen de gevierde renners.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief