Huisdieren en knuffels zijn zaterdag 6 oktober welkom bij de kerk. FOTO PATRYCK KOSMIDER/SHUTTERSTOCK
Huisdieren en knuffels zijn zaterdag 6 oktober welkom bij de kerk. FOTO PATRYCK KOSMIDER/SHUTTERSTOCK

Kerkviering voor huisdieren en knuffels in Rucphen

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

RUCPHEN - De Franciscusparochie houdt zaterdag 6 oktober een bijzondere viering. Het patroonsfeest van naamgever St. Franciscus wordt dan gevierd. Ter gelegenheid van deze dienst nodigt de kerk kinderen uit om hun knuffel mee te nemen. Pastor Hans van Geel zegent die dan in.

De speciale viering vindt plaats in de St. Martinuskerk van Rucphen en begint om 19.00 uur. Andere vieringen op die zaterdag, namelijk in de Sint Janskapel in Sprundel, in de Sint Martinuskerk in Schijf en de Heilige Willibrorduskerk in Willebrord komen te vervallen. Het pastoresteam van de parochie zal voorgaan in deze feestelijke viering. Het projectkoor van de Franciscusparochie verzorgt de zang. Dit koor is samengesteld uit zangers en zangeressen van de vijf parochiekernen.

Werelddierendag

De gedenkdag van Franciscus is eigenlijk op 4 oktober: op Werelddierendag. De heilige Franciscus stond bekend als een grote dierenvriend. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn sterfdag is uitgeroepen tot Werelddierendag. Hij had veel respect voor de natuur en wordt daarom nog steeds als voorbeeld gezien door ecologen en natuurliefhebbers. Franciscus werd geboren als Giovanni van Assisi in de Italiaanse plek Assisi. In eerste instantie vocht hij als ridder in de oorlog. Hij kreeg echter een visioen en zag dat hij terug moest keren naar Italië. Daar begon hij zich in te zetten voor de armen. Hij gaf al zijn bezittingen weg en verspreidde zijn liefde voor God, de mens en de natuur. In 1217 stond hij aan het roer van zijn eigen kloosterorde: de Franciscanen.

Huisdieren

Pastor Van Geel zegent niet alleen knuffels in. Na de kerkdienst spreekt hij ook zijn zegen uit over de huisdieren die rond 20.00 uur met hun baasjes naar het kerkplein komen. Aansluitend is er gelegenheid elkaar te ontmoeten in de kerk.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief