Afbeelding
Foto: Merijn Sitsen

Komst E-laadpaal Sprundel vertraagd

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

SPRUNDEL - Sprundel blijft voorlopig verstoken van een oplaadpaal voor elektrische auto's. De paal kan niet worden aangesloten, omdat op de beoogde oplaadplek een asbest buis blijkt te liggen.

"Wanneer asbest in het werk voorkomt, moet de uitvoering van het werk voldoen aan strenge regelgeving", legt wethouder René Lazeroms uit. Sint Willebrord, Rucphen, Zegge en Schijf hebben al de beschikking over een parkeerplaats waar automobilisten stroom kunnen 'tanken.' De oplaadplek in Sprundel moet aan de Hertogstraat komen.

Schoon vervoer

De E-laadpalen zijn geplaatst op verzoek van de gemeente Rucphen en in opdracht van de provincie Noord-Brabant. Die laatste partij wil weggebruikers zoveel mogelijk stimuleren om gebruik te maken van 'schoon vervoer.' Mensen zouden sneller een elektrische auto kopen als in hun eigen woonplaats mogelijkheden zijn om zo'n wagen op te laden. In Sprundel is dit voorlopig niet mogelijk. Door de asbestvondst, kan de aannemer niet beginnen met het werk. Doet hij dit wel, dan hangt er een fikse boete boven het hoofd. Enexis moet eerst voorbereidende werkzaamheden verrichten", licht Lazeroms toe. Het is nog niet bekend wanneer Enexis met deze klus kan starten.

Losse asbestvezels

Asbest bestaat uit vele kleine vezeltjes en zijn niet zichtbaar met het blote oog. Wie losse asbestvezels inademt, maakt kans op het ontwikkelen van long-, longvlies of buikvlieskanker. Asbestvezels zijn met het blote oog niet te zien en dat maakt het zo gevaarlijk. Hoe meer asbestvezels worden ingeademd, hoe groter de kans op het krijgen van asbest door kanker. Dit is vooral het geval voor wie vaak aan asbest wordt blootgesteld. Asbest dat zich in een vast oppervlak bevindt, is het over het algemeen niet gevaarlijk. Dat is pas als asbestvezels los raken en beginnen te zweven. Dat gebeurt vooral bij verouderd asbest.

Totaalverbod

In 1993 kwam er een totaalverbod op het gebruik van asbest. Tot in de jaren tachtig werd asbest veel gebruikt bij de bouw van huizen, afvoerbuizen en schoorstenen. Ook werd het materiaal gebruikt in plafondplaten, vensterbanken, vloerzeil en de kit van kozijnen. Zolang het materiaal niet beschadigd is, is het ongevaarlijk.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief