Deze duurzame woning in Rucphen is a.s. zaterdag opengesteld. FOTO FRED SCHUCH
Deze duurzame woning in Rucphen is a.s. zaterdag opengesteld. FOTO FRED SCHUCH Foto: Fred Schuch

Nationale Duurzame Huizen Route ook in Rucphen

Door: Janny Mathijssen algemeen

RUCPHEN - Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route stellen huiseigenaren in heel Nederland hun huis open om te laten zien hoe zij hun huis duurzamer hebben gemaakt. Op zaterdag 3 november is ook een bijzondere duurzame woning in Rucphen opengesteld.

Wilt u meer weten over het verduurzamen van uw huis en comfortabeler wonen? Of staat er een verbouwing op de planning en kijkt u naar energiebesparende oplossingen? Stel uw vraag aan de bewoners van het fraaie houten huis aan het Kleinheidepad en hoor en zie welke maatregelen zij genomen hebben.

Houtvezelisolatie als basis
"Ons hele huis is voorzien van een flink pakket houtvezelisolatie", legt eigenaar Johan Roozen uit. "Dit houdt niet alleen de kou of de warmte buiten de deur, maar is ook geluiddempend, brandveilig en reguleert het vocht in ons huis. Los van het feit dat het ook duurzaam en milieuvriendelijk is."

Duurzaam verwarmingssysteem
Ondanks dat de woning een inhoud heeft van ca. drie reguliere woningen, heeft deze het energieverbruik van ca. een halve woning. De gehele woning wordt namelijk verwarmd met een zogenaamd laag-temperatuursysteem waarbij de directe warmtestraling duidelijk wordt ervaren en aangenaam aanvoelt.
"Het verwarmingssysteem is een zogenaamd laag-temperatuursysteem. Dat is een combinatie van een speksteenkachel met warmtewisselaar en een HR-vacuümsolar op het dak. Als het echt nodig is kan een cv-ketel bijspringen, maar dat zijn uitzonderingen. Het systeem verwarmt het woongedeelte en de kantoren, maar zorgt ook voor warm tapwater. Het hele systeem is nagenoeg onderhoudsvrij en wordt automatisch gestuurd door de buitentemperatuur."

Expertise
Johan is tijdens de openstelling van zijn woning niet bang om vragen te krijgen. Als expert op het gebied van duurzaam bouwen is hij al ruim 25 jaar een vertrouwd startpunt voor aankoop van en advies over duurzame bouwmaterialen en kan hier alles over vertellen.
Kom ook naar de Nationale Duurzame Huizen Route en laat u inspireren door het huis van de familie Roozen. U bent op zaterdag 3 november welkom van 10.00 - 12.30 en van 13.30 - 16.00 uur aan het Kleinheidepad 14 in Rucphen. Gebruikt u navigatie, stel deze dan in op Expeditieweg 1 in Rucphen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief