De kopgroep met Prins Juriaan d’n Eerste (Jurgen van Dongen), Hofdame Anna Decibella(Anne van de Lindeloof), Pliessie Janno (Jan Boeren) en Grote boer Lex (Alex Wagemakers) . Hofnar Ca- tje (Erica Mulders) ontbreekt op de foto.
De kopgroep met Prins Juriaan d’n Eerste (Jurgen van Dongen), Hofdame Anna Decibella(Anne van de Lindeloof), Pliessie Janno (Jan Boeren) en Grote boer Lex (Alex Wagemakers) . Hofnar Ca- tje (Erica Mulders) ontbreekt op de foto. Foto: Corine Roks

Prins Juriaan d'n Eerste zwaait voor laatste keer scepter in Nachtuilenrijk

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

SPRUNDEL - Deze carnaval zwaait Prins Juriaan d'n Eerste voor de laatste keer de scepter in het Nachtuilenrijk. Na vijf jaar leutvorst vindt hij het tijd voor een opvolger. Inmiddels is de leutgroep al voorzichtig aan het lobbyen, en hoopt men stiekem op net zo'n gangmaker als Jurgen van Dongen. Dé Prins Carnaval die het soms te bont maakt tijdens de sleuteloverdracht, en ook dit jaar weer broedt op een ludieke actie voor 2 maart op het gemeentehuis van Rucphen.

Op zaterdagochtend 9.30 uur vindt de sleuteluitreiking plaats. De Prins ontvangt die ochtend een symbolische sleutel uit handen van burgemeester Marjolein van der Meer Mohr. Vier dagen lang regeert Prins Juriaan d'n Eerste dan het Nachtuilenrijk. Op Aswoensdag wordt de sleutel weer ingeleverd, en daarmee de heerschappij van de leutvorst.

Ceremonie

Traditiegetrouw richten bij deze ceremonie de Prinsen een woordje tot de burgemeester en wethouders. "Natuurlijk ga ik wat zeggen over de gerenoveerde St. Janstraat. En ook de nieuwe wethouder kan niet ontkomen aan wat kritische puntjes. Maar dit alles met een knipoog", voegt Van Dongen er snel aan toe. Vorig jaar heeft de Sprundelse Prins het wel erg bont gemaakt, en niet met woorden. "Het was verboden confetti te strooien, waarop wij een ludiek alternatief hebben gebruikt; piepschuimbolletjes. En een troep dat dát gaf!"

Haringhappen

Brabantse nachten zijn lang, en dat geldt zeker in het Nachtuilenrijk. Hofdame Anna Decibella hierover: "Wij zijn het enige dorp dat op de laatste dag van carnaval tot in de laatste uurtjes doorfeest", doelend op het Nachtuilenbal met haringhappen in 't Nachtuilennest, alias Café De Coop in Sprundel. Ook is er afgelopen zondag volop gefeest tijdens de Ouderenmiddag in De Trapkes. "Met een optreden van Anita Christianen en Davy Luijks. Altijd een hele gezellige middag met volop animo, die wij samen met K.B.O. Sprundel organiseren", laat Grote Boer Lex weten.

Kindermiddag

In datzelfde weekend stonden er ook twee tonpraotavonden op de Nachtuilenagenda. Een ander toppertje is de Kindermiddag op dinsdag 5 maart. "Van 14.00 uur tot 16.00 uur zijn alle kinderen, ouders en grootouders welkom. Samen met de Prins en zijn gevolg maken we er een leuke sport- en spelmiddag van in de gymzaal aan het Kloosterplein. Na deze sportieve middag halen samen de uil neer, die tijdens het Carnaval een mooi plekje heeft op het Kloosterplein", aldus de hofdame. De nachtuil wordt op vrijdagmiddag geplaatst. "Direct na de schooloptocht. Deze start om 11.30 uur vanaf basisschool Vinkenbos", vult zij aan.

Doorgewinterd

De Grote optocht vindt op zaterdag 2 maart plaats. "Met de Kinderoptocht voorop. In de Grote optocht rijden sowieso vijf grote wagens mee, allemaal uit eigen dorp, en dat is uniek", verklaart Pliessie Janno, een doorgewinterde Nachtuil. Hij draait al 35 jaar mee met de Sprundelse leutgroep. Op dinsdagochtend tijdens carnaval kan het St. Janshof rekenen op hoog bezoek. De Prins en zijn gevolg zullen hier de polonaise inzetten.

Piepschuim

Hoewel de piepschuimbolletjes prima passen bij het motto 'Tis as un droom', blijven ze dit jaar achterwege. De leutgroep had vorig jaar te veel werk met het poetsen van de raadszaal.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief