Lian Franken zegt het onderwijs vaarwel: 'Ouders en kinderen ga ik zeker missen'
Lian Franken zegt het onderwijs vaarwel: 'Ouders en kinderen ga ik zeker missen' Foto: René Bruijnincx

Juf Lian Franken gaat met pensioen

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - Directrice Lian Franken van de St. Martinusschool gaat komende vrijdag officieel met pensioen. Na een intensieve onderwijscarrière, waarbij ze allerlei taken en functies vervulde, is het nu tijd voor haarzelf, en extra aandacht voor de kinderen en kleinkinderen.

Woensdag namen alle klassen in Agora afscheid van haar. Terugkijken doet ze met plezier, maar ze is de eerste om toe te geven dat het onderwijsveld in een uiterst dynamische wereld terecht is gekomen.

Onderwijsloopbaan

De in Bergen op Zoom geboren onderwijsgevende heeft haar opleiding gevolgd op Pedagogische Academie De Vossenberg in Oudenbosch. "Nadat ik in 1975 was afgestudeerd werd me gevraagd om te solliciteren naar een baan op de Bukehof. Ik herinner me dat gesprek nog als de dag van gisteren. De pastoor was vooral nieuwsgierig of ik overtuigend en praktiserend katholiek was. Ik weet ook nog wel dat er een erg grote delegatie van het bestuur bij het gesprek aanwezig was", begint Lian Franken over haar eerste stap in het onderwijs. "In 1978 was er sprake van een behoorlijke krimp van leerlingen. Het systeem van 'last in, first out' was op mij niet van toepassing. Omdat ik getrouwd was en geen kostwinnersrol binnen het gezin vervulde, werd ik toch als eerste ontslagen". In datzelfde jaar werd ze op De Klinkert benoemd. "Ik was daar eerst niet zo blij mee, maar achteraf gezien was het heel goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Iedere school legt eigen accenten". In 1981 stopte Lian met lesgeven omdat ze voor haar beide dochters thuis wilde zijn. "Ik heb toen wel eens getwijfeld of ik ooit nog terug het onderwijs in wilde". Na verloop van tijd begon ze weer op los vast basis in te vallen en volgde ze een opleiding tot remedial teacher. "Uiteindelijk werd ik adjunct-directeur bij Jos Dekkers op de Bukehof, en dat ben ik vijf jaar geweest".

Ontwikkeling

Naast de nodige bijscholingen, ze volgde onder andere de Magistrumopleiding voor adjunct-directeuren, kreeg ze van haar omgeving regelmatig signalen om voor de functie van directeur te gaan. "Doordat ik op 1 januari 2008 als waarnemend directeur van de Reuzelaar in Hoeven werd benoemd, kreeg ik de kans om echt te proeven of deze leidinggevende functie iets voor me zou zijn". Toen de procedure voor benoeming van een directeur werd gestart, is Franken er mede op advies van medezeggenschapsraad en ouders vol voor gegaan. "Ik ben daar uitvoerig betrokken geweest bij het proces op weg naar nieuwbouw". Toen daar het fusieproces langzaam maar zeker op gang kwam, passeerde in Rucphen de vacature op de Martinusschool. "Ik wist toen al dat ik nog zo'n vier jaar tot mijn pensioen zou werken, waardoor deze laatste overstap tot de mogelijkheden zou behoren". Lian Franken werd waarnemend directeur en uiteindelijk besloot het bestuur haar als directeur te van der St. Martinusschool te benoemen.

Waardering

"Ik ben ik Rucphen uitermate warm ontvangen. Een respectvol team van harde werkers en betrokken onderwijsgevenden, ouders en kinderen ga ik zeker missen". En Lian besluit met de typering van het huidige onderwijs: "Het onderwijs is een hectische bedrijfstak geworden, waar zaken zeer complex zijn en het door alle diversiteit soms heel lastig is geworden. Maar ik heb het volste vertrouwen in het team en de toekomst van de St. Martinusschool". Meneer Jeroen Pas wordt haar opvolger.

BIJDRAGE RENÉ BRUIJNINCX



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief