Afbeelding
Foto: Gemeente Rucphen

Werkgroep Rucphen Vliegroute Vrij biedt wethouder petitie aan

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - Wethouder René Lazeroms van de Gemeente Rucphen heeft donderdagavond een petitie in ontvangst genomen van de werkgroep Rucphen Vliegroute Vrij (RVV).

De werkgroep pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar de ligging van de aanvliegroute van vliegveld Breda International AirPort in Seppe. Vliegtuigen op weg naar Seppe maken nu gebruik van een aanvliegroute over de woonwijken Louwen en Kerkakkers naar het zogeheten entry-point van het vliegveld. Met het op veiligheid en geluidshinder vindt de werkgroep RVV dit niet wenselijk.

Luchthavenbesluit

De werkgroep verwijst hierbij naar het in 2013 voor vliegveld Seppe/ Breda International Airport vastgestelde nieuwe luchthavenbesluit en de hieraan gekoppelde enorme groeimogelijkheden voor het vliegveld. Naast de voordelen die hieruit voortvloeien - het creëert werkgelegenheid, trekt toerisme aan en zet de regio goed op de kaart - ziet de werkgroep ook duidelijke nadelen, zeker als straks de voorgenomen nieuwbouwwijken Hofstede en De Leijkens zijn gerealiseerd. Met de te verwachten verdere uitbreiding van het vliegveld - en daarmee ook een drastische toename van het luchtverkeer - zullen namelijk ook de risico's en de geluidsoverlast groter worden, zo stelt de werkgroep.

Vliegbewegingen

Elders in het land worden grotere luchthavens verder ontwikkeld volgens landelijk beleid waarbij de grote luchtvaart voorrang krijgt. De kleinere vluchten worden dan verdeeld over de kleinere luchthavens waaronder Breda International Airport dat met haar huidige vergunning nog 84% mag groeien. Dat alleen al zou kunnen leiden tot bijna een verdrievoudiging van het aantal vliegbewegingen per jaar (van 58.000 naar 160.000 per jaar). De werkgroep wil dat de aanvliegroute verplaatst wordt naar een gebied waar zo min mogelijk inwoners gehinderd worden door vliegbewegingen.

Extern bureau

De werkgroep plaatst vraagtekens bij de uitkomsten én de onafhankelijkheid van het inventariserend onderzoek dat eerder werd uitgevoerd door Commissie Regionaal Overleg Seppe (CROSE) onder aanvoering van wethouder René Lazeroms. De werkgroep wil dat de Gemeente Rucphen alsnog een extern bureau inschakelt om de aanvliegroute naar Breda International Airport onder de loep te nemen. Maar liefst 340 Rucphense huishoudens ondertekenden de petitie.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief