Corné Heeren, wedstrijdcoördinator van de Dorpenomloop Rucphen.
Corné Heeren, wedstrijdcoördinator van de Dorpenomloop Rucphen. Foto: René Bruijnincx

'Dorpenomloop Rucphen gaat altijd door'

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

SINT WILLEBRORD - In gesprek met wedstrijdcoördinator Corné Heeren blijkt de organisatiegrootte van de Dorpenomloop. Regelgeving, aanpassingen daarvan en de wijze waarop de vergunningen worden verkregen zijn allemaal gespreksonderwerp. Maar Heeren is over één ding heel uitgesproken: de Dorpenomloop Rucphen gaat altijd door!

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Het verhaal zal bij velen bekend zijn, maar uiteraard komt Corné Heeren ook voort uit de Willebrordse wielerwereld. "Vanaf mijn negende jaar fietste ik al, en ik heb een jaar als profrenner bij de Gazelle-ploeg gereden", opent hij het gesprek. "Door een hernia en de operatie die daarop volgde heb ik jammer genoeg het actieve fietsen op mijn 25ste moeten laten voor wat het was". Heeren denkt, ondanks het fysieke ongemak, met veel plezier terug aan die tijd. "Als wielrenner kijk je heel anders naar vrijwilligers die dit evenement mogelijk maken, dan wanneer je in de organisatie zit", steekt hij zijn waardering voor de grote groep vrijwilligers niet onder stoelen of banken.

Maatschappelijk betrokken

"Als je zo moet stoppen met iets wat je het liefste doet, dan val je uiteraard in een zwart gat", vat Corné zijn vertrek uit de wielerwereld samen. "Dankzij een baanlozenproject in de gemeente Rucphen heb ik kennis gemaakt met de ICT-wereld en heb ik nu bij de gemeente Halderberge een daarbij passende baan". Het contact en de wielerwereld miste hij wel, en daarom was hij blij dat voorzitter Corrie Maas hem bij de organisatie van de Dorpenomloop vroeg.

Wedstrijdcoördinator

"Ik heb me kunnen ontwikkelen tot wedstrijdcoördinator, waardoor ik niet alleen organisatorisch betrokken werd, maar ook de persoonlijke contacten met alle grote en talentvolle renners heb kunnen herstellen". In die hoedanigheid houdt hij zich bezig met het verkrijgen van vergunningen en regelt hij de cursussen en volgerdiploma's voor de chauffeurs. "Daarnaast is ook dit jaar een draaiboek samengesteld, waarbij veiligheidscoördinator Jules Engel het veiligheidsplan heeft verwerkt". De organisatie, de wielrenners, ploegleiders, maar ook de UCI en KNWU ontvangen dat draaiboek. Daarin staat de 186 kilometer lange koers minutieus beschreven, en wordt er niets aan het toeval overgelaten.

Deelnemersveld

"De samenstelling van het deelnemersveld wordt op de eerste plaats bepaald door het beschikbare budget en mijn voorkeurslijstje. Dat lever ik af bij het bureau dat de contracten van alle renners wereldwijd verzorgt", vat Heeren zijn werkwijze samen. "Jaarlijks doen er 25 ploegen van 7 renners mee, en 's ochtends voor het vertrek wordt er door loting bepaald vanaf welke plaats de ploegen vertrekken".

Succesvol

Corné Heeren vindt de dag succesvol wanneer er sportief gezien mooie prestaties worden geleverd, maar vindt een goede winnaar en een uitstekende beoordeling van de UCI en KNWU essentieel. "Natuurlijk speelt het weer een rol. Een stevige wind zorgt voor mooie 'waaiers' op de weg, terwijl we met regen doorgaans niet zo blij zijn". En hij besluit met een mooi compliment richting Frans van de Lindenloof, de man die hij in de organisatie is opgevolgd en die nog steeds tijdens de Dorpenomloop zijn rechterhand is. "Groot respect voor hem", besluit de uitermate enthousiaste wedstrijdcoördinator.

Dorpenomloop Rucphen

Komende zondag vindt de 43ste editie van de Dorpenomloop Rucphen plaats. Surf voor meer informatie naar www.dorpenomlooprucphen.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief