Walter Jaspers en Marja Jaspers- Koks gaan straks genieten van hun welverdiende vrije tijd.
Walter Jaspers en Marja Jaspers- Koks gaan straks genieten van hun welverdiende vrije tijd. Foto: Corine Roks

Jaspers-Valentijn, een begrip in Sint Willebrord

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

SINT WILLEBRORD - De karakteristieke winkel Jaspers-Valentijn aan de Dorpsstraat in Sint Willebrord houdt op te bestaan. Reden: de ondernemers Walter Jaspers en Marja Jaspers- Koks gaan genieten van hun welverdiende vrije tijd. Al tientallen jaren zijn zij het vertrouwde gezicht van het familie- bedrijf, ooit opgericht door vader Marinus Jaspers en moeder Anneke Valentijn. Zij hebben een stevig fundament gebouwd, want nog steeds is de winkel voor dames-, heren-, en vrijetijdsmode onder de vaste klanten beter bekend als 'bij Rinus van Betjes óf 'bij Anneke van Vente'.

"Onze leeftijd, ik ben 66, mijn vrouw een jaartje jonger, is de reden dat we nu stoppen. In januari hebben we dit kenbaar gemaakt en sindsdien worden we spontaan verrast met presentjes van onze klanten", laat Walter Jaspers weten. "We hebben heel veel vaste klanten, zij vinden het jammer dat we stoppen", vult hij aan.

Opheffingsuitverkoop

Overigens heeft het ondernemersechtpaar geen definitieve sluitingsdatum geprikt. Jaspers: "Klanten zijn nog steeds van harte welkom, we hebben nu een opheffingsuitverkoop met kortingen van 70 procent". De winkel heeft zijn naam en trouwe klantenbestand te danken aan de goede kwaliteit, waarbij alles in eigen beheer wordt geregeld. "Van inkoop tot verkoop, van het gratis verstelwerk tot de inrichting van de etalages. Betaalbare kwaliteitskleding, dat is de kracht waarmee we dit alles hebben opgebouwd".

Textiel

Die opbouw begon in 1951. Vader Marinus Jaspers trok er met zijn wagen op uit voor de verkoop van textiel. Vooral werkkleding deed het in die tijd goed. "Mensen van het dorp spraken mijn moeder aan of ze thuis nog wat overalls in de verkoop had", licht Jaspers toe. Vanuit hun huis aan de Dorpsstraat 145 ontstond een florerende zaak in kleding, dat later werd verfijnd met baby- en kinderkleding en lingerie. De zaken gingen zo goed dat de voorkamer in 1953 werd opgeofferd voor de bouw van een winkel. "En telkens werd er een stukje bijgebouwd", waarbij Jaspers een foto toont van het oorspronkelijke huis met aanbouw.

Dames-, heren- en vrijetijdsmode

In 1973 worden Walter en zijn vrouw Marja vennoten en richten zij zich volledig op de kledingbranche. "Half jaren '70 is het roer omgegaan en hebben wij de focus gelegd op dames- heren- en vrijetijdskleding". De jaren '70 en '80 bestempelt Jaspers als 'de gouden jaren'. "Er was in die tijd altijd wel wat te doen; trouwfeesten, communiefeesten en volop vertier op het dorp zelf. Bij elke gelegenheid wilde men iets nieuws en de mode was meer uitgesproken. Kleding scoorde heel hoog, nu zijn mensen meer gericht op vakanties en hightech".

Verbouwing

In 1986 krijgt de winkel zijn grootste verbouwing, mogelijk gemaakt door de koop van het naastgelegen café De Zwarte Kat. Momenteel telt het totaaloppervlak zo'n 750 m2. "Onze zoon heeft geen ambities in deze branche, hij werkt liever in de bouw", aldus Jaspers over een mogelijke opvolger. Tot 1995 hebben de ouders van de ondernemer bij de winkel gewoond. "En nog steeds komt mijn moeder elke week wel even helpen, zoals met het stofzuigen. Zij is inmiddels 89 jaar!"

Vent van de Bok

Op de vraag hoe ze hun vrije tijd gaan invullen is het antwoord: "Lekker toeren met onze elektrische fietsen, en natuurlijk op mijn Harley". De familienaam Jaspers- Valentijn is een begrip in Sint Willebrord, net als 'Bij Anneke van Vente', afgeleid van Marinus Valentijn, wielrenner van het Nederlands goud, opa van Walter Jaspers. Namen die Sint Willebrord op de kaart hebben gezet.

BIJDRAGE CORINE ROKS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief