Hoe ziet de toekomst van binnenzwembad De Vijfsprong eruit? Het college is er al aan uit.
Hoe ziet de toekomst van binnenzwembad De Vijfsprong eruit? Het college is er al aan uit. Foto: Corine Roks

College Rucphen gaat voor overdekt buitenbad

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - Intensief heeft politiek Rucphen zich gebogen over de toekomst van binnenzwembad De Vijfsprong, een beladen dossier dat de gemoederen al jaren bezighoudt. Drie varianten liggen er nu op tafel: 1. Het overkappen van het openluchtzwembad. 2. Nieuwbouw van het binnenbad. 3. Renovatie van het bestaande binnenbad. Als het aan het college ligt, krijgt het 50 meter buitenbad een overkapping.

Bij mooi weer met een schuifsysteem te openen om aan de beleving tegemoet te komen. Op 8 mei staat dit voorstel op de agenda van de raadsvergadering.

Uniek

"We hebben dan iets unieks in Rucphen. Nederland telt maar veertien overdekte zwembaden waarin banen van 50 meter kunnen worden getrokken. Drie daarvan bevinden zich in Brabant, waaronder het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven", laat wethouder sport, Martien de Bruijn, weten. "Zeeland heeft er niet één", vult hij aan.

Duurder

Sinds begin 2018 loopt een onderzoek om te komen tot een keuze voor de toekomst van het binnenzwembad De Vijfsprong. In de Kadernota 2019 is het voornemen opgenomen een nieuw 25 meter binnenzwembad op de locatie van de huidige peuterbadjes van het buitenbad te realiseren. Deze plannen blijken volgens het onderzoek toch duurder dan beraamd. Reden om een tussenonderzoek te laten uitvoeren naar drie opties voor de toekomst van het binnenbad.

Verstelbaar

"Met het beschikbare bedrag van 3,4 miljoen kan het bestaande binnenbad gerenoveerd worden. Maar deze variant is de bal vooruit rollen", zo omschrijft De Bruijn deze optie. Bijzonder in de beeldvorming is de samenwerking met de gemeenteraadsleden. "Samen hebben we een aantal zwembaden in de regio bezocht. We waren erg onder de indruk van De Warande, een binnenzwembad in Oosterhout. Dit zwembad met acht banen en een lengte van 50 meter kan in twee 25 meter banen worden verdeeld. Het gebruik van verstelbare wanden zou ook in Rucphen tot de mogelijkheden behoren". Het buitenbad in Rucphen telt, net als Oosterhout, acht banen en is daarmee zeer geschikt als wedstrijdbassin.

Kosten

De kosten bij overkapping van het Rucphense buitenzwembad bedragen zo'n 6 miljoen euro. De optie voor een geheel nieuw buitenbad heeft het hoogste prijskaartje. "Als de gemeenteraad met ons voorstel akkoord gaat, maken we definitieve keuzes. Uitgangspunt hierbij zijn de gebruikers waaronder doelgroep zwemmers, sportverenigingen en recreanten. Denk bijvoorbeeld aan in hoogte verstelbare bodem en temperatuurregeling", aldus De Bruijn. De Rucphense zwembaden tellen samen zo'n 55.000 bezoekers per jaar, het aantal waarop de drie opties zijn gebaseerd. "En niet op de te verwachte bezoekersaantallen, hoewel dit aantal zal toenemen als de plannen groen licht krijgen", vult de wethouder aan.

Sporthal

Voor de aangrenzende sporthal zoekt de gemeente een koper. De hal blijft zoals hij is, wel moet het dak worden vernieuwd. Bij de verkoop worden voorwaarden opgesteld zodat verenigingen gebruik kunnen blijven maken van de faciliteiten. De ruimte van het huidige binnenbad biedt nieuwe mogelijkheden. In september 2020 loopt het contract met exploitant Laco af. Een partij heeft inmiddels belangstelling getoond voor het overdekte sportcomplex aan De Binnentuin. Indien de gemeenteraad akkoord gaat, verwacht de wethouder dat in mei 2021 de eerste baantjes in het overdekte buitenbad getrokken kunnen worden.

BIJDRAGE CORINE ROKS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief