Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

Centrum Rucphen kan nu echt op de schop

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - Met de vaststelling van het ontwerp 'Herinrichting centrum Rucphen' staan namens het college van burgemeester en wethouders alle lichten op groen om van start te gaan met de herinrichting van het centrum van Rucphen. Op basis van maar liefst 58 inspraakreacties - waarvan een verslag is gemaakt - is het originele ontwerp op een aantal kleine punten aangepast.

Zo ontving de Gemeente Rucphen een inspraakreactie met betrekking tot het voetpad langs de blinde gevel van Agora. Op dit 3,50 meter brede voetpad was in het ontwerp ook ruimte voor fietssteunen ingeruimd, waardoor er weinig ruimte zou overblijven voor voetgangers. Het aan de inspraakreactie gekoppelde verzoek om het voetpad breder te maken werd met een aanpassing in het ontwerp gehonoreerd: het plantsoen met de jeu de boulesbanen is iets verschoven waardoor het voetpad nu 5 meter breed wordt.

Uitritten

Een andere inspraakreactie betrof de verdwijning van het bestaande trottoir langs het plantsoen op de hoek Kade-Kerkstraat in het ontwerp. Het ontwerp is hierop aangepast: het trottoir blijft behouden. Hiernaast waren er inspraakreacties over verschillende uitritten. De burger die melding maakte van zijn in het ontwerp komen te vervallen uitrit, kan nu gerust zijn. Door een aanpassing is de uitrit weer opgenomen in het ontwerp. Ook de burger die zijn uitrit in het ontwerp plotseling smaller uit de bus zag komen, hoeft niet te vrezen. Na zijn inspraakreactie is het ontwerp hierop aangepast: de uitrit zal op dezelfde breedte worden aangelegd als nu.

Eigentijds

De herinrichting moet volgens de Gemeente Rucphen weer zorgen voor een eigentijdse uitstraling van het Rucphense centrum, waar het zogezegd prettig verblijven, ondernemen, inkopen en wonen is. Gemeente Rucphen heeft daarnaast aangekondigd hierbij te gaan zorgen voor een verkeersveiliger inrichting. Het betekent wel dat het centrum van Rucphen vrijwel volledig op de schop gaat.

Dorpsplein

Zo worden de Rucphense Vaartkant, een groot deel van de Raadhuisstraat en delen van de St. Martinusstraat en de Schijfse Vaartkant helemaal opnieuw ingericht. De Van Voornestraat wordt woonrijp gemaakt en vormt de nieuwe verbinding tussen de Rucphense Vaartkant en de Raadhuisstraat. Aan de voorzijde van het dorpshuis Agora komt de Rucphense Vaartkant te vervallen. Op deze plaats wordt straks de Markt aangelegd. Dit wordt een gezellig dorpsplein waar het leuk verblijven is. De jeu de boulesbanen krijgen een nieuwe plek op het dorpsplein. Daarnaast gaat de Gemeente Rucphen aan de slag met de aanleg van een park dat achter de kerk en tegenover de basisschool moet komen te liggen.

Materialen

Bij de herinrichting wordt straks door de Gemeente Rucphen gebruikgemaakt van veel nieuwe materialen. Alle wegen krijgen nieuwe bestrating met uitzondering van de trottoirs en parkeerstroken van de Raadhuisstraat. Hier worden de bestaande materialen hergebruikt. Voor de trottoirs is gekozen voor donkergrijze tegels. De straten en de parkeerstroken worden aangelegd in donkerbruine betonstenen. Verder worden verschillende wegen voorzien van fietssuggestiestroken van roodbruine betonstenen.

Klankbordgroep

Inrijden voor parkeren is straks een peulenschil. De parkeervakken krijgen namelijk schuin aflopende trottoirbanden. Verder worden de trottoirs van de Raadhuisstraat bestraat met de bestaande klinkers in combinatie met brede donkere trottoirbanden. Dit moet een meer authentiek straatbeeld opleveren. Een andere klus die op het programma staat is het vervangen van de openbare verlichting binnen het plangebied. Om meer eenheid in het straatbeeld te krijgen, gaat de Gemeente Rucphen aan de slag met de boompopulatie: enerzijds zal een deel van de bestaande bomen zal hierbij worden gekapt en anderzijds worden nieuwe bomen aangeplant. In overleg met een klankbordgroep van belanghebbenden en omwonenden ten slotte wordt een ontwerp voor het park uitgewerkt. Zodra dit ontwerp gereed is, wordt dit ter inzage gelegd.

Planning

Nu het ontwerp is vastgesteld kan een zogenaamd bestek worden geschreven. Dit bestek is nodig om de werkzaamheden aan te kunnen besteden. De exacte planning van de werkzaamheden bepaald de Gemeente Rucphen straks samen met de aannemer die de aanbesteding wint en in overleg met de verschillende ontwikkelaars en ondernemers binnen het gebied. In het najaar van 2019 wordt in ieder geval een aanvang gemaakt met het woonrijp maken van de Van Voornestraat. De totale herinrichting van de wegen in het centrum zal naar verwachting ongeveer anderhalf jaar in beslag nemen.

Inspraakreacties

Zoals bekend wil de Gemeente Rucphen het centrum van Rucphen opnieuw inrichten. Van 2 tot 30 januari lagen de plannen hiervoor ter inzage. Ook vond er in deze periode een inloopavond plaats die zo'n 350 bezoekers trok. Van de ontvangen inspraakreacties is een verslag gemaakt. Op basis van de reacties is een klein aantal aanpassingen gedaan aan het ontwerp. Het college heeft op 26 maart het inspraakverslag en het definitieve ontwerp goedgekeurd. Met de herinrichting van het Rucphense dorpshart is een bedrag van zo'n twee miljoen euro gemoeid.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief