Afbeelding
Foto: Erik de Jonge

Noord-Brabant is geliefd gebied voor lozen drugsafval

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - Er gaat geen week voorbij of er vindt in Noord-Brabant wel een dumping van drugsafval plaats. Vooral het buitengebied, waar sowieso al weinig mensen komen, is een favoriete plek van criminelen om hun drugsafval achter te laten.

Boswachter Erik de Jonge, actief in ons gebied, kan er over meepraten en is haast een ervaringsdeskundige op het gebied van drugsafvaldumpingen. Net zoals hij zich soms meer een politieagent voelt dan boswachter. "Elke dumping legt een grote claim op mijn tijd en werk terwijl ik vooral bezig moet zijn met natuurbeheer", zegt hij. Daarnaast baalt hij echt enorm vanwege de schade en al het werk wat het per direct oplevert. "Maar ik ben ook echt boos vanwege de volslagen minachting van de dumpers voor mens en natuur."

Belastinggeld

Naast de tijd die het opruimen van de afval kost, moet De Jonge ook allerlei extra activiteiten organiseren die voortvloeien uit deze problematiek zoals bijvoorbeeld handhaving, overleggen met gemeentes, politie en andere partners. "Daarnaast moet ik veel van ons budget voor natuurbeheer steken in de opruimkosten." Het verwijderen van hennepafval blijft vaak onder de 1.500 euro per dumping. Synthetisch drugsafval kost minstens 2.000 euro, maar loopt meestal al snel op naar enkele tienduizenden euro's per dumping. "In ons geval is dat geld wat eigenlijk voor natuurbeheer, het verbeteren van de biodiversiteit, het aankopen van natuurgebieden et cetera bedoeld is. Als gemeenten het betalen is het ons aller belastinggeld."

Bron

De échte oplossing om het probleem van de drugsafvalproblematiek te tackelen ziet Erik de Jonge ook niet meteen. Het belangrijkste is het bestrijden van de bron, namelijk de productie van de gigantische hoeveelheden drugs in met name Zuid Nederland. "Er moet grondig bekeken worden welke factoren er nou voor zorgen dat het juist in déze regio zo enorm groot is geworden, dat is echt te gek voor woorden. Dat is het werkelijke probleem."

Switchen

Het legaliseren van drugs zal wat hem betreft het probleem in elk geval ook niet oplossen. "Mensen moeten dat niet zo gemakkelijk napraten. De criminele wereld achter deze enorme bedrijfstak laat zich niet simpelweg opheffen door het legaliseren van het product. De voedingsbodem blijft bestaan. En wat wil je dan legaliseren? Alleen xtc? Criminelen zullen meteen switchen naar andere vormen waar dan het geld mee te verdienen is. Alles maar legaal dan? Wie dat roept adviseer ik eens eerlijk te kijken naar de gevolgen van het gebruik van dergelijke middelen. Ontzettend veel problemen in onze samenleving komen daaruit voort. Wat wij nu doen is steeds meer samenwerken met tal van partners om de pakkans van dumpers te verhogen, preventieve maatregelen te nemen en ook hard werken aan bewustwording van dit probleem bij burgers en bestuurders."

Twijfelachtige eer

Noord-Brabant heeft de twijfelachtige eer bovenaan de lijst te staan daar waar het gaat om het illegaal dumpen van drugsafval afkomstig van laboratoria. Waar het in 2017 ging om 83 lozingen van lege chemicaliënvaten en jerrycans, was dat aantal in 2018 al 109. Vooral natuur- en buitengebieden zijn voor criminelen favoriete plekken, meestal 's avonds of 's nachts. De kosten voor het opruimen van het afval door een speciaal bedrijf is voor de eigenaar van de grond. Gaat het om bosgebied dan is dat dus Staatsbosbeheer, een boer draait op voor de kosten als het landbouwgrond betreft. In onze provincie Brabant lopen de totale kosten op tot ruim 2 miljoen euro per jaar. De provincie, Task Force en politie roepen inwoners dan ook op ogen en oren open te houden, en alle verdachte zaken te melden. Dan kan bij de politie (0900-8844) of via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000/www.meldmisdaadanoniem.nl). Ziet u dat er ergens illegaal wordt gedumpt? Bel dan direct de politie via het alarmnummer 112. Het kan ook zijn dat u een auto of busje op een onverwachte plek aantreft. Noteer dan het kenteken en bel ook de politie.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief