Afbeelding
Foto: Gemeente Rucphen

VoorleesExpress werpt vruchten af in

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - Wethouder Laura Matthijssen heeft woensdag het rapport over de onderzoeksresultaten naar het effect van de VoorleesExpress in ontvangst genomen.

De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen. Het helpt kinderen in een vroege levensfase te helpen met taal en lezen. Met het voorleestraject van de VoorleesExpress krijgt een gezin een half jaar begeleiding om actief aan de slag te gaan met lezen en taal. De ouders krijgen van de vrijwilliger van de VoorleesExpress handvatten aangereikt. Zo kunnen zij kinderen zelf helpen met taal, op hun eigen manier. Tijdens de bijeenkomst las Janno van den Maagdenberg een gedichtje voor over het voorlezen. Janno heeft zelf deelgenomen aan de Voorleesexpress.

Verhaalbegrip

Om na te gaan wat het effect is van de VoorleesExpress op de taalvaardigheid van kinderen en de geletterde omgeving thuis, heeft de Erasmus Universiteit in opdracht van Stichting Lezen een effectstudie uitgevoerd. In gezinnen die meedoen aan de VoorleesExpress wordt de leesomgeving thuis en de taalontwikkeling verrijkt, zo blijkt hieruit. Ouders gaan naar eigen zeggen vaker voorlezen en de boekenkennis en het verhaalbegrip van kinderen groeien. Optimalisering van het programma is volgens de onderzoekers echter wenselijk om de taalontwikkeling duurzaam te stimuleren.

Leesbevordering

Bij ouders met een taalachterstand kan de leesopvoeding in de knel komen, waardoor hun kinderen het risico lopen om taalproblemen te ontwikkelen. Voor deze doelgroep bestaan er speciale leesbevorderingsprogramma's, zoals de VoorleesExpress. Deze interventie, waarbij twintig wekenlang wwekelijks een voorlezer aan huis komt, beoogt om via vrijwilligers voorlezen en andere geletterde activiteiten te introduceren in gezinnen waarin zulke activiteiten niet vanzelfsprekend zijn. De VoorleesExpress bereikt jaarlijks ruim 5.000 gezinnen met kinderen tussen de 2 en 8 jaar.

Surf voor meer informatie naar www.voorleesexpress.nl/locatie/roosendaal



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief