Jan Oomen Sr. is sinds 2012 voorzitter van de IKR.
Jan Oomen Sr. is sinds 2012 voorzitter van de IKR. (Foto: Corine Roks)

Industriële Kring Rucphen bestaat 25 jaar

RUCPHEN - Industriële Kring Rucphen (IKR) is een begrip binnen ondernemend Rucphen. Het werd ooit opgericht als netwerkplatform voor ondernemers uit de industrietak, en is inmiddels uitgegroeid tot een club van verschillende bedrijfsdisciplines in de regio. Met een ledenbestand van ruim 130 grote en kleine bedrijven is IKR een serieuze partner binnen en buiten de gemeentegrenzen. Dit jaar viert zij haar 25-jarig jubileum.


Aan het roer van de vereniging staat sinds 2012 voorzitter Jan Oomen Sr. van het gelijknamige bedrijf in civiele techniek. Oomen, lid vanaf de oprichting in 1994, over het begin: "Een voortvarende vereniging op initiatief van industrieel Marijn Heeren, die destijds ook voorzitter was. De aangesloten ondernemers, zo'n twaalf grote bedrijven, hadden allen raakvlakken in de industrie en de IKR bood de bedrijfstak een breder netwerk."

Revitalisering

Helaas kwam de samenwerking na een aantal jaren op een lager pitje te staan. "Met de oprichting van een nieuw bestuur, zo'n vijftien jaar geleden, kwam hier verandering in. Wat ook speelde was de revitalisering van bedrijventerrein De Nijverhei. De provincie stelde hiervoor een flinke subsidie ter beschikking. Voorwaarde was wel dat ondernemers werden betrokken in dit project. Daarop stuurde de gemeente Rucphen aan op een samenwerkingsverband."

IKR-card

Deze twist zorgde niet alleen voor een representatief bedrijventerrein, ook de lijntjes met de gemeente Rucphen werden korter en efficiënter. Het nieuwe bestuur, waarvan Oomen deel uitmaakt, introduceerde in 2009 de IKR-card, een kaart die voordelen bood en biedt aan leden en diens werknemers. "Samen met deze card werd het IKR-boek gelanceerd, een boek waarin alle bedrijven en gemeentelijke diensten waren verwerkt. Inmiddels heeft onze website het boek vervangen", aldus de voorzitter.

Activiteiten

De bedrijfsbezoeken en jaarlijkse barbecue en thema-avonden brachten de leden dichter bij elkaar. "Activiteiten voor en door onze leden. Elk jaar weer een enorm succes." Ook het contact met de gemeente Rucphen werd steeds intensiever. Oomen hierover: "Twee maal per jaar komt ons bestuur en het college bijeen. Toekomstvisie en knelpunten worden besproken. De samenwerking verloopt goed, met vanuit de gemeente een bedrijvencontactpersoon als aanspreekpunt."

Afschaffing prijs-codeboek

Dat er tijdens de samenwerking ook wel eens harde noten moeten worden gekraakt, bewijst de afschaffing van het prijs-codeboek. "Nog niet zo lang geleden werden lokale bedrijven gepasseerd voor kleine onderhoudswerkzaamheden omdat deze in het prijs-codeboek gebundeld waren. Dat was een doorn in het oog van onze leden. Met onze inzet is hierin verandering gekomen en mogen projecten tot en met 50.000 euro één op één uitbesteed worden aan plaatselijke bedrijven. Voor leveringen, van groot en klein tot 25.000 euro, geldt hetzelfde. Ook deze mogen één op één aan lokale bedrijven gegund worden, zij worden als eerste benaderd. Voor de grotere projecten binnen de gemeente Rucphen mogen diverse partijen inschrijven, ook bedrijven van buiten de gemeentegrenzen, dat ere doet aan democratische marktvoering."

Successen

Andere successen die kunnen worden toegeschreven aan de IKR zijn projecten als de aanleg van glasvezel op De Nijverhei, collectieve beveiliging met surveillance, gladheidsbestrijding en het keurmerk Veilig Ondernemen, dat in 2011 werd behaald. "De laatste tien jaar heeft de IKR een enorme boost gekregen. Het ledenaantal is verdubbeld, en elk jaar komen er nieuwe leden bij." Inmiddels staat de teller op ruim 130 bedrijven, waarbij de grenzen van bedrijventerrein De Nijverhei niet meer bepalend zijn. Hiermee doelend op bedrijven uit aangrenzende gemeente waarin de gemeente Rucphen niet in voorziet. De vereniging telt om die reden ook leden buiten de gemeentegrenzen, en de tak industrie heeft plaatsgemaakt voor diverse bedrijfsbranches.

Meer info op: www.ikr-rucphen.nl 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715202409&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/rucphen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief