Bij plannen die niet passen in het bestemmingsplan, zoals de omschakeling van een agrarisch bedrijf, is het voeren van een omgevingsdialoog verplicht.
Bij plannen die niet passen in het bestemmingsplan, zoals de omschakeling van een agrarisch bedrijf, is het voeren van een omgevingsdialoog verplicht. Foto: Addo Sprangers

Rucphen gaat werken met omgevingsdialoog

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RUPHEN - De Gemeente Rucphen vraagt inwoners, ondernemers en projectontwikkelaars bij ingrijpende verbouwingen of nieuwbouw, vanaf nu, vooraf het gesprek aan te gaan met omwonenden. Er moet, zoals dat met een mooi woord heet, een omgevingsdialoog worden gevoerd.

De omgevingsdialoog kan worden gezien als een voorschot op de invoering van de Omgevingswet. Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Naar verwachting treedt de Omgevingswet in 2021 in werking.

Verplicht

"We willen iedereen een prettige woonomgeving bieden", vertelt wethouder René Lazeroms. "Daar hoort bij dat je soms iets wilt veranderen aan, bijvoorbeeld, je woning of bedrijf. Of iets nieuws wilt neerzetten. Bij een kleine verbouwing is het altijd verstandig je buren hierover te informeren. Als je iets groters aan gaat passen of zelfs nieuw gaat bouwen, is zo'n gesprek met je directe omgeving vanaf nu verplicht. Dat geldt voor inwoners, ondernemers én projectontwikkelaars", aldus de wethouder.

Richtlijnen

"We kunnen ons voorstellen dat het soms lastig is om dit goed aan te pakken. Daarom hebben we richtlijnen opgesteld", vult hij aan. Overigens beperkt de omgevingsdialoog omwonenden niet om een zienswijze of bezwaar in te dienen tegen plannen. "Omwonenden hoeven het niet met de plannen eens te zijn. Een goed gesprek kan wel bijdragen aan draagvlak", verklaart Lazeroms.

Plannen

Voor bepaalde plannen is altijd een omgevingsdialoog nodig. Dit is in ieder geval van toepassing bij- plannen die niet passen in het bestemmingsplan en waarvoor het bestemmingsplan moet worden aangepast moet worden. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de bouw van een woning of bedrijf, logiesfunctie voor werknemers, winkel of omschakeling van een agrarisch bedrijf. Een omgevingsdialoog is eveneens verplicht voor plannen die niet passen in het bestemmingsplan en waarvoor (tijdelijk) afgeweken wordt van het bestemmingsplan. Voorbeelden hiervan zijn de wijziging van een leegstaande winkel naar een woning, grootschalige uitbreiding van een bestaande woning of bedrijfspand of tijdelijke logiesfunctie voor werknemers.

Overleg

Dit betekent dat een inwoner die een dakkapel wil plaatsen, die past in het bestemmingsplan, hiervoor geen omgevingsdialoog hoeft te voeren. In welke vorm iemand de dialoog gaat voeren, wordt bepaald in overleg met de Gemeente Rucphen. Dit is, onder andere, afhankelijk van de verwachte impact van de verandering.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief