Kees Danen en Joke Valentijn genieten nog steeds van iedere dag die ze samen hebben. FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Kees Danen en Joke Valentijn genieten nog steeds van iedere dag die ze samen hebben. FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

Kees Danen en Joke Valentijn al zestig jaar getrouwd: 'We staan heel positief in het leven'

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

SINT WILLEBRORD - Op het moment dat er een afspraak voor dit interview wordt gemaakt, is het echtpaar nog net geen zestig jaar getrouwd. Dat gebeurde op 25 augustus 1959 zowel voor de kerk in Sint Willebrord en voor de wet in Rucphen. En het weer was net zo prachtig als de afgelopen week.

Zodra de echtelieden op die zestig jaar terugkijken, klinken er waarderende woorden over de schoonzoon die met dochter Dimphy is getrouwd en de aanstaande echtgenoot van kleindochter Daisy. Conclusie van Kees en Joke: die mannen passen perfect in ons gezin, en ze zijn er beretrots op.

Kennismaking

Roosendaalse Kees en Willebrordse Joke leerden elkaar tijdens carnaval kennen bij Café Petit in de Molenstraat. "Er was een soort loterij en ik won een fles champagne. Daarmee ben ik naar Joke en haar vriendinnen gestapt en hebben we die samen leeggedronken". Vanaf dat moment hadden ze verkering.

Harde werkers

De ouders van Joke hadden een kippenfarm, gecombineerd met een tuindersbedrijf. "Tijdens schoolvakanties was het vanzelfsprekend dat je in het bedrijf meehielp. Ook Kees kwam al vroeg bij ons over de vloer en maakte kippenhokken schoon, maar plukte net als iedereen uit het gezin aardbeien, kersen en bessen", vat Joke het voorbeeld van haar hardwerkende ouders thuis samen. "Nadat ik van de lagere school kwam, mocht ik in bedrijfjes gaan werken. Eerst bij de Kwatta in Breda, maar later bij een kartonnagebedrijf in Rucphen". Kees studeerde na de lagere school door om machinebankwerker te worden. "Via een aantal bedrijven en nadat ik mijn militaire dienst had vervuld, kwam ik als voorman bij De Vuurslag te werken", benoemt Kees zijn carrière in een notendop.

Uitblinkers

Zowel Joke als Kees hebben naast hun arbeidzame leven allebei hobby's gehad die het verschil in hun leven hebben gemaakt. "Mijn vrouw was helemaal weg van Perzische katten. Ze is daar internationaal kampioen mee geweest. Ikzelf heb mijn hele leven gevoetbald en ben later scheidsrechter geworden, benadrukt Kees enkele hoogtepunten uit hun leven. "Daarnaast zijn we op latere leeftijd samen gaan dansen. Ballroom en latin. Daar zijn we heel succesvol in geweest", vult Joke haar echtgenoot aan. "Kees heeft zelfs een aantal jaren geleden in Sint Willebrord danslessen georganiseerd in De Lanteern. Dat gebeurt nu, onder de naam van Dansgroep Colijn, nog steeds".

Levenslessen

Joke en Kees benadrukken tijdens het gesprek dat ze hun hele leven hard gewerkt hebben, en dat ze positief in het leven staan. "Daardoor kun je in goede en in wat mindere tijden samen heel wat aan. Daarmee zijn we ook een voorbeeld voor onze dochter, kleindochter en hun beider mannen". Waar het echtpaar momenteel heel erg van kan genieten is het huis dat kleindochter Daisy en vriend Jens aan het bouwen zijn. "We fietsen daar regelmatig naar toe en kijken dan hoe ver ze gevorderd zijn. Daar kunnen wij ongelooflijk van genieten".

Verrassing

Afgelopen zondag, 25 augustus, waren ze werkelijk 60 jaar getrouwd. Op het moment van het interview wisten ze nog niet wat er ging gebeuren. "We hebben geen idee, maar we moeten om 12.00 uur thuis klaar staan, en dan zien we wel verder". Die verrassing, die inmiddels ook bij het echtpaar bekend is, was een gezellig lunchbuffet bij De Lodge in Roosendaal samen met het gezin en wat goede vrienden en kennissen. "De natuurlijke omgeving daar maakt het voor mijn grootouders extra speciaal", besluit Daisy.

BIJDRAGE RENÉ BRUIJNINCX



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief