Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

VVD-fractie trekt aan de bel over overlast randweg Rucphen

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - Omwonenden van de nieuwe randweg Rucphen-Sprundel-Sint Willebrord zouden geluidsoverlast ondervinden van deze omleiding. Voor raadslid Barry van de Luijtgaarden reden om namens de VVD-fractie aan de bel te trekken bij het Rucphense college.

Aanleiding is een eind juli verschenen artikel in een regionaal dagblad waarin een bewoonster van de Verlengde Vosdonkseweg werd opgevoerd. In een interview stelt zij net als andere omwonenden niet alleen geluidsoverlast te ondervinden, ook zouden de muren van haar woning scheuren als gevolg van de trillingen. Een verzoek aan de gemeenteraadsfracties om onderzoek te doen naar de voor de weg en de geluidsoverlast geldende normen, zou echter nauwelijks respons hebben opgeleverd.

Klachten

In een brief aan het Rucphense college van burgemeester en wethouders legt VVD-raadslid Barry van de Luijtgaarden het college de vraag voor hoeveel klachten er door omwonenden bij de Gemeente Rucphen zijn neergelegd. Ook wil hij weten van welke aard deze klachten zijn. Hiernaast is hij benieuwd naar de acties die de Gemeente Rucphen hierop heeft ondernomen en of er inhoudelijk is gereageerd op de klachten.

Asfalt

In het artikel komt ook naar voren dat niet het juiste, geluiddempende asfalt zou zijn gebruikt voor de randweg. Van de Luijtgaarden vraagt het college in zijn brief of dit daadwerkelijk zo is, wat hier eventueel de reden van is geweest, en of dit asfalt andere eigenschappen heeft waardoor er een verhoogd overlastniveau ontstaat dan wel wordt ervaren. Verder wil hij antwoord op de vraag of de ervaren overlast mogelijk het gevolg is van het verkeersgedrag van de gebruikers van de aangelegde weg, zoals het overschrijden van de daar ter plaatse geldende maximum toegestane snelheid. Indien dit laatste het geval is, wil Van de Luijtgaarden weten of er wellicht al maatregelen zijn bedacht dan wel ingevoerd, ingezet of aangevraagd om deze overlast weg te nemen. 'Last but not least' vraagt Van de Luijtgaarden het college in zijn brief of de Gemeente Rucphen aansprakelijk gesteld naar aanleiding van enige klacht en of hierop actie is ondernomen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief