Als het aan het college ligt, gaat Rucphen een samenwerkingsverband aan met de milieustraat in Etten-Leur.
Als het aan het college ligt, gaat Rucphen een samenwerkingsverband aan met de milieustraat in Etten-Leur. Foto: archief Weekblad de Bode

College Rucphen: 'Milieustraat Etten-Leur meest aantrekkelijke alternatief'

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - Het Rucphense college heeft de mogelijkheden onderzocht om vanaf 1 januari 2020, voor een pilotperiode van drie jaar, gebruik te gaan maken van de milieustraat van Etten-Leur. Tijdens de raadsvergadering van woensdag 18 september aanstaande wordt een uitgewerkt voorstel ter besluitvorming aan de raad voorgelegd.

Eind 2019 loopt het contract met de huidige beheerder van de milieustraat van Rucphen af. Dat betekent volgens het college dat nu het moment is aangebroken om te bekijken hoe de komende jaren verder moet worden gegaan met afvalverwerking. De huidige milieustraat voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd, zo stelt het college. Zo kan er slechts een beperkt aantal soorten afval gescheiden worden ingezameld. Dit heeft invloed op de hoeveelheid restafval dat de inwoners van de gemeente Rucphen inleveren en waarvoor hoge verwerkingskosten betaald moeten worden.

Logisch

Het voorstel samen te gaan werken met Etten-Leur is daarom een logische, vindt wethouder René Lazeroms. "De milieustraat van Etten-Leur is heel ruim van opzet en heeft een hoop meer mogelijkheden om afval gesorteerd in te leveren dan onze huidige milieustraat. In Etten-Leur kunnen wel achttien soorten afval gratis worden ingeleverd".

Voordelen

Dat sommige inwoners dan wel wat verder rijden, noemt hij 'vervelend'. Toch denkt het college dat dat daar veel tegenover staat. "Zo zijn de wachttijden in Etten-Leur veel korter en de openingstijden een stuk ruimer", noemt hij als belangrijk voordeel op. "Daarbij kun je er veel meer soorten afval gratis kwijt en zijn de regels voor bedrijfsauto's, die particulier afval komen brengen, soepeler dan nu het geval is. Dit zijn dingen die we in Rucphen nooit, tegen redelijke kosten, kunnen bieden. Wat het gebruik van de milieustraat Etten-Leur exact gaat kosten en wat de inwoners daarvan gaan merken, wordt in de komende maanden duidelijk. Helder is wel dat dit ook financieel het meest aantrekkelijke alternatief is" vervolgt Lazeroms.

Alternatieven

Bij een eerste verkenning werd volgens het college al duidelijk dat het aanpassen van de huidige milieustraat geen reële optie is. Om deze milieustraat zó aan te passen dat hij voldoet aan de eisen van deze tijd, moet er flink worden uitgebreid. Dat is volgens burgemeester en wethouders op de huidige locatie niet mogelijk. Een nieuwe milieustraat op een andere locatie zou, in aanleg en onderhoud, veel meer geld kosten dan gebruik maken van die van Etten-Leur.

Restafval

De inwoners van de gemeente Rucphen produceren jaarlijks, per persoon, 190 kilo restafval. Dit is een combinatie van huisafval in de grijze container en restafval dat bij de milieustraat wordt aangeboden. Volgens de, door de gemeenteraad in juni dit jaar vastgestelde visie Duurzaamheid, moet dat in 2022 zijn teruggebracht naar 145 kilo en in 2024 zelfs naar 100 kilo per persoon.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief