Gezellig aan de koffie bij het debuut Huiskamer van Agora.
Gezellig aan de koffie bij het debuut Huiskamer van Agora. Foto: Ron van Dorst

Huiskamer van Agora heet iedereen welkom

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - Huiskamer van Agora; een nieuw initiatief van een aantal vrijwilligers waarbij ze de deuren van het Rucphens gemeenschapshuis openzetten voor ontmoeting, een activiteit of gewoon een kopje koffie. Op 31 augustus vond de primeur plaats, volgens de vrijwilligers een succes dat openstaat voor groei. Op 4 oktober volgt de tweede ontmoeting, een samenzijn waarbij koken centraal staat. Iedereen is welkom, het belooft wederom gezellig te worden.

"Onze doelgroep is divers, van jong tot oud met als gemeenschappelijk doel ontmoeten en samenzijn. Middels huis-aan-huisflyers hebben we de Rucphense bevolking van dit initiatief in kennis gesteld. De eerste ontmoeting telde zo'n tien belangstellenden die allen zeer enthousiast waren", laat vrijwilligster Marian Adriaensen, weten.

Hapjes

Adrie Hagedoorn vult aan: "Met een aantal vrijwilligers hebben we lekkere hapjes gemaakt. Deze werden goed ontvangen. Op de volgende ontmoeting gaan we samen koken, een soepje of iets dergelijks. We merkten na de eerste ontmoeting op dat bezoekers het ook leuk vinden gezamenlijk wat te doen".

Contacten

Al tijdens de eerste ontmoeting ontstonden er contacten tussen de aanwezigen. "En dat is nou net het doel. Mensen samenbrengen, verbinden, maar ook attenderen op activiteiten die Agora of het Rucphense biedt", aldus Suzanne Breedveld.

Animo

Het initiatief is ontstaan vanuit mijnbuurtje.nl dat in 2018 in Rucphen werd gelanceerd. Een landelijke buurtverbindersaanpak waarmee inwoners, organisaties en gemeente elkaar vinden. Vrijwilligers kregen hierbij de rol als buurtverbinder, maar door de verplichte bijeenkomsten voor 'scholingen' haakten velen van hen af. "Terwijl ze wel heel enthousiast waren over het initiatief. Ook het animo onder de buurt was groot. Daarom zijn we met een aantal vrijwilligers rond de tafel gegaan om dit concept in een nieuwe en meer ongedwongen vorm op te pakken", vult Breedveld aan.

Weekend

Begin 2019 worden de eerste plannen voor de huiskamer gemaakt. "De keuze voor het debuut van Huiskamer van Agora hadden we bewust net na de zomervakantie gepland. Voor de eerste drie ontmoetingen is voor het weekend gekozen. De eerstvolgende staat op vrijdagavond 4 oktober op de agenda. Op zondagmorgen 24 november volgt nummer drie, waarbij een brunch wordt aangeboden", somt Hagedoorn op.

Welkom

"Het is voor ons ook een beetje aftasten; wat willen de mensen, welke data tijden zijn het meest geschikt, waaraan is behoefte? Aan het einde van het jaar volgt de evaluatie en sturen we daar waar nodig bij", geeft Adriaensen duidelijk aan. Waarbij zij nogmaals benadrukt dat iedereen welkom is, ook jongeren, alleenstaande ouders, ouderen en mensen die gewoon voor de gezelligheid aanschuiven. Het initiatief wordt gedragen door acht vrijwilligers die opereren onder de vlag van Agora. Bezoekers betalen een kleine bijdrage, opgave vooraf is niet nodig. "Loop gerust eens binnen, de deuren van Agora staan wagenwijd open", laten de vrijwilligers tot slot weten.

BIJDRAGE CORINE ROKS

Meer info is te vinden op de website van Agora: www.agorarucphen.nl, onder de link Huiskamer van Agora.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief