Toon Koevoets aan het werk in zijn stoffeerderij. FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Toon Koevoets aan het werk in zijn stoffeerderij. FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

Toon Koevoets bijna 25 jaar zelfstandig meubelstoffeerder

Door: Sandra Broosus Bedrijvig Nieuws

SINT WILLEBRORD – Bijna een uitstervend beroep. Zo zou je het stofferen van meubelen kunnen noemen. Er zijn tegenwoordig maar weinig zelfstandige meubelstoffeerderijen meer, maar die er nog zijn hebben hun bestaansrecht verdiend door het leveren van uitstekende kwaliteit.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Toon Koevoets, van meubelstoffeerderij Koevoets, zit al 45 jaar in het vak en is bijna 25 jaar zelfstandig ondernemer. Zijn ervaring en vakmanschap zijn in de wijde omgeving bekend, zodat de klanten hem inmiddels weten te vinden.

Opleiding

Koevoets is een geboren en getogen Willebrorder. "Ik ben ooit in de bouw begonnen. De tijden waren toen niet zo best, dus zocht ik iets anders". Dat 'iets anders' werd werk in de stijlmeubelenwinkel van zijn oom Sjaan Valentijn. "Doordat daar een stoffeerder werkte die mij in feite het vak heeft geleerd, heb ik voor het stoffeerdersvak gekozen. Het was de tijd dat stijlmeubelen onlosmakelijk gekoppeld waren aan barok en Lodewijk de Veertiende. Stoelen hadden in die tijd een soort kroon op het hoogste punt van de rugleuning". Omdat de tijden verslechterden, stapte Koevoets terug de bouw in en werkte mee aan de 'dobbelsteenwoningen' in Rotterdam.

Praktijk

"Bij stoffeerderij Van Loon aan de Gastelseweg in Roosendaal kwam ik als volleerd stoffeerder werken en mocht daar ook de dingen regelen die daarbij nodig waren". Hij vervolgt: "Vanaf het begin was duidelijk dat je over een aantal eigenschappen moet beschikken om in dit vak te kunnen slagen". Hij somt de belangrijkste op: "Je moet erg precies zijn en nauwkeurig kunnen werken. Je moet ook de eigenschappen van de materialen kennen waar je mee werkt en je moet natuurlijk de klant goed kunnen adviseren".

Meubelen

"Meubilair heeft door de jaren heen andere functies gekregen", vervolgt hij zijn verhaal. "Vroeger waren de meubelen degelijk en gingen bij wijze van spreken een heel leven mee. Tegenwoordig zijn er veel meubelen op de markt die een kortere levensduur hebben. Dat komt door de materialen die gebruikt worden, maar ook doordat de mensen tegenwoordig regelmatig van smaak veranderen". En daarnaast zijn de eisen bij moderne meubelen, zoals die van steigerplanken gemaakt zijn, beduidend anders. "De zitbank van weleer heeft plaats gemaakt voor een comfortabele ligbank. En andere functies vragen ook om andere eisen".

Advies

Toon Koevoets komt graag bij de mensen thuis om te zien wat hij voor hen kan betekenen. "Dankzij mijn ervaring kan ik advies geven en een mooie prijs maken. Soms willen mensen iets wat ze op dat moment mooi vinden, maar wat bijvoorbeeld niet bij het meubel past of wat niet zo lang meegaat. Ik probeer ze dan te overtuigen dat ze misschien nu wel wat duurder uit zijn, maar dan wel een veel duurzamer meubel in hun woning hebben staan". En dat Koevoets plezier in zijn unieke werk heeft, blijkt wel op het moment dat hem naar zijn pensioen wordt gevraagd: "Als ik de pensioengerechtigde leeftijd heb bereikt, denk ik toch wel met mijn beroep bezig te blijven. Stilzitten of niets doen is echt niets voor mij". Waarvan akte.

Koevoets meubelstoffeerderij, Mahlerstraat 15, 4711 BB St. Willebrord, 0165-383958, www.meubelstoffeerderij-koevoets.nlmeubelstoffeerderij_koevoets@live.nl


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief