Afbeelding
Foto: Corine Roks

Zes vragen aan de optometrist bij Optiek van Meer, Britt Jochems

Door: Corine Roks Bedrijvig Nieuws

Britt Jochems is optometrist en sinds september diagnosticeert en behandelt zij mensen met oogproblemen bij Optiek van Meer in Sint Willebrord. Aan de hand van een aantal vragen geeft zij duidelijkheid over dit specialisme.

1.Wat betekent optometrie?

Letterlijk vertaalt betekent optometrie oogmeetkunde. Maar ik gebruik liever de term oogzorg omdat dit specialisme meer inhoudt dan alleen het verrichte van metingen. Ik ben als het ware het filter tussen de opticien en de oogarts. Je komt bij mij terecht via de huisarts en als onze opticiens dit nodig vinden na de uitgebreide standaard oogmeting. Ook als je de gezondheid van je ogen gewoon eens goed gecheckt wil hebben ben je welkom.

2. Wat doet een optometrist?

Oogproblemen waarbij de bril en of lenzen niet toereikend zijn worden door een optometrist in beeld gebracht. Na een oogmeting volgt een uitgebreid spleetlamponderzoek waarmee afwijkingen aan de binnen- en buitenkant van het oog kunnen worden opgespoord. Soms worden hiervoor pupilverwijdende oogdruppels gebruikt om beter in het oog te kunnen kijken, en bij jonge kinderen om een betere oogmeting te doen omdat de oogspieren zich hierbij ontspannen. Met dit onderzoek, kunnen kleine bloedinkjes en oogziekten als staar en netvliesloslating in beeld worden gebracht. Diagnose in een vroeg stadium is zeer wenselijk om erger te voorkomen en monitoren is zeker aan te raden als erfelijkheid een rol speelt. Ook oorzaken van droge ogen kunnen worden opgespoord. Schilfertjes in de wimpers kunnen de oliebalans verstoren, en daarmee het vasthouden van het traanvocht. 

3. Kunt U wat meer uitleg geven over de verschillende oogziekten?

Bloeduitstortinkjes in het netvlies kunnen duiden op diabetes. Een ander bekende oogaandoening is staar. De lens is hierbij vertroebeld waardoor een wazig beeld ontstaat of zichtproblemen bij tegenlicht en of met contrast. Er is een snelle en langzame variant, het kan soms jaren kan duren voordat het opgemerkt wordt. Glaucoom komt eveneens vaak voor. Hierbij is de oogzenuw beschadigd als gevolg van een verhoogde oogdruk. De zenuwvezels komen hierdoor klem te zitten. Recht achter de pupil bevindt zich de macula waarmee het meest scherpe zicht wordt verkregen. Dit ‘kuiltje’ kan minder strak worden waardoor het zicht vermindert. Niet alleen het centrale punt, maar ook dingen die opzij worden waargenomen kunnen in kwaliteit afnemen. Juist in dit soort situaties is het belang van opvolging groot.

4. Zijn er nog belangrijke ontwikkelingen in de optica te vermelden?

Jazeker! Kinderen ontwikkelen steeds vaker een hogere min-sterkte, dit is voor de toekomst een potentieel oogprobleem, preventief en regelmatig laten testen is ons advies. Met het toenemende schermgebruik wordt de oogbol opgerekt. Doordat het netvlies niet meegroeit, ontstaat er spanning met beschadigingen aan het oog tot gevolg. Met een goed advies en soms speciale contactlenzen kan deze schade worden beperkt.

5. Hoe werkt een verwijzing naar de oogarts?

Als ik merk dat een oog slechter wordt of ik constateer een oogziekte en onze onderzoeken en behandelingen zijn niet toereikend, dan noteer ik mijn bevindingen in een brief of online via ZorgDomein aan de huisarts. Deze verwijst de patiënt door naar de oogarts. Voordeel van onze winkel is de bereikbaarheid, het gebrek aan wachtlijsten en de persoonlijke aandacht. Wel is het raadzaam even te bellen om een afspraak in te plannen.

6. Waar en wanneer bent U te bereiken?

Op maandag en woensdag ben ik aanwezig bij Optiek Van Meer, Poppestraat 2A, Sint Willebrord. Mensen kunnen voor vragen of het maken van een afspraak bellen met 0165 383335.

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief