Afbeelding
Foto: Janny Mathijssen

Column Eugène de Kok: 'Het is bovenal triest'

Door: Eugene de Kok Column

Ik wist niet goed wat ik van de kop boven het bericht moest denken. “Overleden DJ Avicii opgetogen in laatste social media-posts”, kopte RTL Nieuws, slechts een paar uur na het overlijden van de 28-jarige muzikant uit Zweden. Op het moment dat - zo bleek een paar uur later - één van de best gelezen berichten van het weekend werd geplaatst op de website van de zender, was er nog helemaal niets bekend over de doodsoorzaak.

Terwijl ik dit tik, op zondagavond, is dat nog niet veranderd. De rechercheurs in Oman, waar de artiest tijdens een vakantie in het Muscat Hill Resort is gestorven, lieten in de loop van zaterdag weten dat er niets verdachts was aan het overlijden. Voor zover je dat kunt zeggen als iemand in de bloei van zijn leven dat leven moet laten, natuurlijk.

Uit ‘Dank je wel voor de nominatie!’, over Avicii’s kans op een prestigieuze Billboard Award, en ‘Het is altijd zonnig in Californië’, een bericht van begin april op Instagram, waaraan Avicii twee zonnetjes had toegevoegd, moest volgens RTL Nieuws blijken dat de man, van wie algemeen bekend was dat hij zich niet thuis voelde in de muziekwereld, de laatste tijd vrolijk door het leven ging. “Het zou dus wel heel gek zijn als hij juist nu …”, hoorde je de redacteur bijna zeggen bij het maken van de kop.

Of de journalist dat daadwerkelijk dacht, het überhaupt in de gaten had, weet ik niet, maar het zinspelen op een zelfverkozen dood van het getroebleerde megatalent, vond ik wat hijgerig overkomen. Zeker als je bedenkt dat het hele artikeltje is gebaseerd op drie social media-berichten van Avicii, die in loop van een paar weken zijn verschenen. Als journalisten één ding geleerd zouden moeten hebben van de afgelopen Dotan-weken, is het wel dat artiesten niet altijd de waarheid vertellen op social media. Oeps, excuses. Ik vlieg het misschien net anders aan, maar merk dat ik precies hetzelfde doe als de RTL-journalist: aan de hand van wat social media-berichtjes speculeren over een zelfverkozen dood van Avicii, want ... 'wat op social media staat is onzin'.

Het hoe van zijn overlijden is eigenlijk ook niet belangrijk. Het is vooral ontzettend triest dat zo’n jonge gozer met zoveel talent veel, maar dan ook veel te vroeg komt te overlijden. Dat mag niet. Zoveel is zeker.

DOOR EUGÈNE DE KOK 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief