Secretaris Jack de Rooij, oudste nog spelend lid Leo Melissen en voorzitter Patrick Smeekens verheugen zich op het feestjaar dat komen gaat. FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Secretaris Jack de Rooij, oudste nog spelend lid Leo Melissen en voorzitter Patrick Smeekens verheugen zich op het feestjaar dat komen gaat. FOTO RENÉ BRUIJNINCX

Heel 2020 in teken van 140-jarig bestaan harmonie NEO

  Cultuur

RUCPHEN - Een vereniging die zijn 140-jarig bestaan viert, heeft ontegenzeggelijk aangetoond dat er een uitermate grote saamhorigheid tussen leden en bestuur bestaat. Dat is ook precies de teneur van het gesprek met voorzitter Patrick Smeekens, secretaris Jack de Rooij en oudste nog spelende lid Leo Melissen van Harmonie Nederland en Oranje (NEO).


In maart 1880 werd Harmonie NEO opgericht. De vereniging bestond uit enkele muzikanten en  evenzoveel niet geweldige instrumenten, maar ze had haar bestaansrecht vooral te danken aan een gift van Z.K.H. Prins Frederik der Nederlanden. Daarmee  is de naamkeuze van de harmonie, Nederland En Oranje, verklaard.

Historie

"Op onze website is de ontstaansgeschiedenis en de ontwikkeling van de harmonie uitvoerig uit de doeken gedaan", opent voorzitter Patrick Smeekens het gesprek. "Zoals het een goede vereniging betaamt, werden alle jubilea op gepaste wijze gevierd. Het 25-, 40-, 50-, 100- en 125-jarig bestaan hebben allemaal bijgedragen aan de uitstraling, welke de muziekvereniging uiteindelijk heeft gekregen en nog steeds op enthousiaste wijze uitdraagt."

Samenstelling

"In 1880 startte de vereniging met een harmonieorkest, en pas veel later werden daar de drumband, tegenwoordig de slagwerkgroep, majoretteteam The Butterflies en opleidingsorkesten aan toegevoegd", vult secretaris Jack de Rooij de voorzitter aan. "De kracht van onze harmonie zit hem vooral in het feit dat groepen met een behoorlijk leeftijdsverschil en komaf zo eensgezind hun hobby uitoefenen." Sedert augustus 2019 geeft dirigent Rob Sloekers leiding aan het A-orkest. "Mensen die belangstelling hebben om bij de harmonie, jeugdorkest of slagwerkgroep te komen spelen, kunnen altijd eens een keertje komen luisteren en de sfeer proeven", voegt hij aan zijn open uitnodiging toe. De repetitietijden staan op de website www.harmonieneo.nl vermeld.

Sfeer

Tijdens het gesprek komen de heren superlatieven tekort om aan te geven wat hun harmonie zo speciaal maakt. "Het is een optelsom van eigenschappen die oud en jong samenbrengt, samen laat musiceren, samen een sfeer laat maken en vooral vriendschap met elkaar doet verbinden", vat muzikant Leo Melissen in een zin samen. Hij benadrukt het belang van de muziekkeuze, de nadruk op de lichte muziek en de kwalitatieve uitdaging voor de muzikanten. Secretaris De Rooij benadrukt de betrokkenheid van de leden: "Het concert op tweede kerstdag heeft laten zien dat zo'n optreden niet alleen door het bestuur, de dirigent en de muziekcommissie wordt gedragen, maar dat ieder lid van de vereniging zijn of haar steentje heeft bijgedragen." Samenvattend gaat het dus telkens om een groepsprestatie.

Feestjaar

En dan wordt 2020 een feestjaar voor de muziekvereniging omdat ze het 140-jarige bestaan gaan vieren. "Heel 2020 staat in het teken van dat opmerkelijke gegeven", meldt de voorzitter. Net zoals iedereen de vijfde van Beethoven kent, kunnen de muziekliefhebbers in de gemeente Rucphen kennis maken met de 140ste van NEO. Dat wordt een muzikale rondreis door de tijd, waarbij negen samengestelde ensembles uit de orkesten van NEO de luisteraar aan de hand meenemen." En of dat allemaal nog niet voldoende is, komt er een uitwisselingsconcert, een muzikaal theater onder de naam Eldorado en een meezingconcert. Onder voorbehoud meldt de vereniging ook dat er na de zomer een concert gaat plaatsvinden met Gerard van Maasakkers en het feestjaar wordt afgesloten met een concert op tweede kerstdag.

Feestprogramma muziekvereniging NEO
19-01-2020: De 140ste van NEO, opening jubileumjaar
05-04-2020: Uitwisselingsconcert Brassband Roosendaal
8,9,10-05-2020: Eldorado, muzikaal theater met medewerking van diverse muziekverenigingen uit de gemeente Rucphen
21-06-2020: Sing-a-long NEOP 140, meezingconcert
Na de zomer: Eigen productie, concert met Gerard van Maasakkers (onder voorbehoud), deelname GMC en afsluitend kerstconcert
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief