Afbeelding

SV Eeuwig Schaak lid Ted van Eck in toernooi op Malta

Sport en vereniging

RUCPHEN - Zoals de laatste jaren gebruikelijk was Ted van Eck (lid van Eeuwig Schaak en lesgever bij de jeugd van Eeuwig Schaak) ook deze keer weer actief op het Malta Open, waar hij een korte vakantie combineert met een schaaktoernooi.

Met 5 uit 9 scoorde Ted van Eck boven de 50%, niet slecht in de sterk bezette internationaal toernooi. Winnaar van het toernooi werd de Noor Simen Agdestein, die net als Ted van Eck niet alleen een begenadigd schaker, maar ook een begenadigd voetballer is. Ted van Eck speelde in het 1e elftal van RBC, Simen Agdestein schopte het zelfs nog verder. Hij kwam eind tachtiger jaren acht keer uit voor het Noorse nationale elftal. Tegelijkertijd was hij toen ook al schaakgrootmeester. Een unieke combinatie van twee sporten op topniveau. Op het moment dat hij speler van het Noors nationaal elftal was, stond hij zelfs even 8e op de FIDE-ranglijst. Een blessure maakte een eind aan zijn voetbalcarrière en gek genoeg ging het toen ook ineens bergafwaarts met zijn schaakcarrière. Hij werd schaaktrainer (nog iets wat hij gemeen heeft met Ted van Eck) en niet onverdienstelijk: zijn pupil Magnus Carlsen is de huidige wereldkampioen. Dat heeft Ted van Eck nog niet geflikt, maar wie weet. Momenteel gaat het ineens weer goed met de schaakcarrière van Simen Agdestein en wint hij regelmatig toernooien.

Helaas hebben van het Malta Open (nog) geen partijmateriaal, maar we vonden wel een leuk fragment van een partij die Simen Agdestein dit jaar met zwart tegen het 17-jarige Duitse talent Julius Chittka speelde. (Zie diagram) 31...,Tf8xf1+ 32.Dh3xf1,Ph5-g3+! En daar gaat de witte dame het doosje in...

Voor de Noren blijft het feest op het schaakbord. Na Simen Agdestein en Magnus Carlsen komt de volgende Noorse topschaker er al aan. Aryan Tari werd deze maand wereldkampioen bij de jeugd en kaapte de titel weg voor de neus van o.a. de Nederlander Jorden van Foreest. In Noorwegen is het schaken sinds het wereldkampioenschap van Carlsen zo populair geworden dat daar schaakwedstijden live worden uitgezonden op televisie. Als Nederland zit te kijken naar de World Cup schaatsen in Erfurt, volgen de Noren live op televisie de verrichtingen van Magnus Carlsen en Aryan Tari op het Tata Toernooi in Wijk aan Zee. Ja, die Noren weten tenminste wat topvermaak op TV is!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief