Julia, de vrouw van Wim Vergouwen, werd in de bloemen gezet. Vlnr: Petra Veraart, Ad Meijer, Wim en Julia Vergouwen
Julia, de vrouw van Wim Vergouwen, werd in de bloemen gezet. Vlnr: Petra Veraart, Ad Meijer, Wim en Julia Vergouwen Foto: Christel Meijer

Wim Vergouwen gehuldigd bij expositie Heemkundekring

Sport en vereniging

SPRUNDEL - Bij de opening van de tentoonstelling van heemkundekring Onder Baronie en Markiezaat viel Wim Vergouwen, door hem onverwacht, grootse hulde ten deel. Eerst spelde secretaris Petra Veraart hem de zilveren bondsspeld van Brabants Heem op, even later werd hij door voorzitter Ad Meijer benoemd tot erevoorzitter van de heemkundekring en vervolgens kreeg hij de eer om samen met zijn vrouw de tentoonstelling te openen.

Wim Vergouwen is vanaf de oprichting in 1985 lid van Onder Baronie en Markiezaat, kwam in 1991 in het bestuur, was van 1994 tot 2004 penningmeester en volgde 18 jaar geleden Tinus van den Maagdenberg op als voorzitter. In maart van dit jaar moest hij om statutaire redenen het bestuur verlaten. Dat betekent niet dat zijn inzet voor de heemkundekring vermindert. "Alle dagen van de week is hij voor de heemkundekring bezig, onder andere met schrijven voor de jaarboeken, bedenken van ideeën en foto’s verzamelen", zo vertelde de nieuwe voorzitter, Ad Meijer. Tijdens het officiële samenzijn, dat zaterdag aan de tentoonstelling vooraf ging werd jaarboek 2020 gepresenteerd. Dien en Philomien de Rooij, die er aan meewerkten, kregen de eerste exemplaren.

Expositie druk bezocht

Als een van de eersten ging wethouder Laura Matthijssen de expositie bekijken. De familie Van Ginneken, waarover Adrie van Ginneken voor de opening vertelde, nam daar een prominente plaats in. In het kader van 75-jaar bevrijding waren veel foto’s en filmpjes van oorlog en bevrijding te zien. Geert van der List en Mees Blom uit Rucphen toonden hun grote verzameling militaire spullen uit die tijd. De beide 13-jarige jongens wisten er interessant bij te vertellen. Op zaterdagmiddag was het drukker dan voorgaande jaren en op zondag liep de ruimte in De Trapkes opnieuw vol. Zoals gebruikelijk was de sfeer gezellig en haalden de bezoekers bij de borden en na afloop in de foyer, veel herinneringen op. De Sprundelse heemkundekring telt nu 523 leden, in het voorbije jaar overleden er 23, terwijl er vorig weekend 8 bijgeschreven konden worden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief