Weidebeekjuffer.
Weidebeekjuffer.

Weidebeekjuffer gezien in Sint Willebrord

Door: Anja Dockx Sport en vereniging

SINT WILLEBRORD - Onlangs is voor het eerst een van de mooist gekleurde waterjuffers gezien bij waterberging Oude vaart Jasperheide in Sint Willebrord. 

Deze fraai gekleurde waterjuffer komt vooral voor langs stromende waterlopen zoals beken en sloten. De vleugels van de mannetjes bestaan voor een deel en het lijfje uit het mooiste blauw. Lichtinval verandert het blauw soms in een glinsterend smaragdgroen. Het zijn juweeltjes langs deze soorten wateren en vormen dan ook een streling voor het oog. De vrouwtjes hebben licht doorschijnende vleugels die naar gelang de zon haar belicht steeds van kleur kan veranderen.

Zeldzame insecten

In de gemeente Rucphen zijn weidebeekjuffers helaas zeldzame insecten. Het water moet vooral schoon en zuurstofrijk zijn. Na de paring verdwijnt het vrouwtje geheel onder water om op onderwaterplanten haar eitjes te leggen. Dit kan uren duren omdat Moeder Natuur het mogelijk heeft gemaakt dat zij in haar vleugels vooraf zuurstof op kan slaan. Het is daarom voor ons mensen ook slim om niet met je handen aan de vleugels van deze diertjes te komen. Onze vingers bevatten zuren die het beschermende laagje dat aan de buitenkant van de vleugels zit aantast en lek maakt zodat de opgeslagen zuurstof ontsnappen. De vrouwtjes zullen dan bij gebrek aan zuurstof sterven. Beter alleen maar kijken en genieten maar vooral afblijven. Het duurt doorgaans een of twee jaar voor de larve die onder water leeft volgroeid is als weidebeekjuffer boven het water verder leeft. De juffers gaan op zoek naar een partner, paren en de hele cyclus herhaald zich zolang wij het water zuiver en schoon houden. De mannetjes lokken de vrouwtjes door met hun vleugels te molenwieken. Het schoon houden van water is voor ons mensen van levensbelang.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief