Afbeelding

Rucphen huldigt sportkampioenen 2017

Door: Amber Kuijs Sport

RUCPHEN - In een afgeladen volle raadszaal van het gemeentehuis in Rucphen zijn vrijdagavond de sportkampioenen 2017 gehuldigd. Kampioenen uit de gemeente Rucphen met een Nederlandse en of wereldtitel betraden het podium en ontvingen uit handen van wethouder sport, René Lazeroms, een welverdiende medaille. Dynamico, mede organisator van deze huldiging, deelde de bloemen uit. De organisatie had dit jaar eindelijk Dick Jaspers te gast. De topbiljarter had voor deze sportieve avond zijn agenda vrij gehouden.

Jaspers heeft heel wat titels op zijn naam staan. Onlangs leverde hij een uitzonderlijke prestatie door het maken van veertig caramboles (punten) in slechts vier beurten. Ad van Loon, presentator van deze avond, vroeg Jaspers waarom biljarten zo'n mooie sport is: "Het gaat vooral om beheersing. Een ingetogen sport zonder agressie."

Jongeren
Aan jongeren op deze vrijdagavond geen gebrek. Het spits werd afgebeten door streetdancer Adrian Sakiri uit Rucphen. Ook de dames Amy Kools en Krista van Elteren uit Sint Willebrord zijn wereldkampioenen in deze sport. Na enig aandringen gaven de dames een demonstratie. Wim Koevoets uit Sprundel behaalde samen met zijn paard Bram in 2017 de Nederlandse titel voor het ploegen met paarden. "Twee keer op rij", zo vulde de paardenliefhebber aan.

Topniveau
Over paardenkrachten gesproken: Valentino Roks uit Sint Willebrord veroverde in 2016 en 2017 de Nederlandse titel quadrijden.

Tafeltennisser Raijko Gommers uit Sprundel won in 2017 de Nederlandse titel. Toen Van Loon hem de vraag stelde of Aziaten in deze tak van sport te verslaan zijn, antwoordde hij: "Ik ben in China geweest en daar geldt geen leerplicht. Kinderen van acht trainen daar elke dag minstens zeven uur en dat elke dag van de week. Het wordt lastig om op topniveau van hen te winnen."

Ambities
Toppers uit de wielersport waren ook vertegenwoordigd. Axel Roks uit Sint Willebrord leverde in 2017 een wel heel bijzondere prestatie. De jonge wielrenner, die onder de vleugels van Wielervereniging Breda traint, won alle dertig gereden wedstrijden. Daarnaast is hij voor de derde keer op rij Nederlands kampioen.

Delano Heeren uit Sint Willebrord heeft in zijn categorie een landstitel op zijn naam. Hij traint bij Willebrord Wil Vooruit. Beide renners hebben enorme ambities waarvan deelname aan de Olympische Spelen en het rijden van de Tour de France deel van uitmaken.

Ook Nienke van Overveld leverde in 2017 een bijzondere prestatie. Zij werd derde van Nederland en de Benelux op het onderdeel crossfit: een mix van cardio, kracht en turnen. De gespierde sportvrouw combineert haar prestaties met het goede doel: Villa Pardoes.

Valeska de Rooij en Conny Lauwen houden de boog gespannen bij Nooit Volleerd uit Schijf. De Rooij pakte het goud en Lauwen het zilver tijdens het Nederlands kampioenschap.

Majorettes
Dit jaar waren er uit maar liefst drie verschillende kernen kampioenen 2017 bij de majorettes: The Fantasy Kids uit Rucphen met het A-team en de B-groep, Dreamflash uit Schijf met het B-team en kwartet en tot slot De Estrellas uit Sprundel met twee groepen. Allen veroverden ze in 2017 de Nederlandse titel in hun categorie. De tienjarige Cecette Arnouts uit Schijf over haar vereniging Dreamflash: "We hebben hele leuke leiders, Claudia en Cherynn. Zij leren ons bijzondere pasjes en tijdens het NK mocht ik over de meisjes rollen. De jury was onder de indruk." Op deze avond ontvingen alle dametjes een medaille. Leidster Claudia hierover: "Dat is nou leuk, een beker wordt uiteindelijk ingeleverd, nu hebben de meiden iets voor zichzelf."

Voetbal
Tot slot was het de beurt aan het eerste elftal uit de tweede klasse van Rood-Wit uit Sint Willebrord, dat in 2017 promoveerde. "Voetbal in de eerste klasse is heel verdienstelijk voor de gemeente Rucphen", sprak Ad van Van Loon zijn bewondering uit.

De jonge dertiger, Richard Fossen uit Schijf, werd gehuldigd als sportvrijwilliger van 2017. Fossen klaart alle klussen bij voetbalvereniging Schijf en fluit de wedstrijden bij de jeugd. BIJDRAGE EN FOTO CORINE ROKS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief