Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie.

West-Brabant gaat gebukt onder knuffeldieven

Door: Amber Kuijs 112 Meldingen

STEENBERGEN - De zogenaamde ‘knuffeldieven’ hebben de afgelopen week West-Brabant geteisterd. Op meerdere plekken zijn oudere mensen van hun sieraden beroofd. De politie waarschuwt nu voor de praktijken van de ‘laffe bende’.

Met een babbeltruc proberen oplichters (oudere) mensen te beroven. Op het eerste oog lijken zij betrouwbaar, totdat ze toeslaan en dat is de afgelopen week al meerdere malen in West-Brabant gebeurd.

Op 15 juni beroofden ze een 84-jarige vrouw in Nieuw Namen, later die dag sloegen ze in Ossendrecht toe bij een 85-jarige vrouw. De volgende dag sloegen ze nog tweemaal toe bij een 85-jarige man uit Baarle-Nassau en een 80-jarige man uit Goirle. Een bejaarde vrouw is dinsdagochtend 17 juni op de parkeerplaats van de Albert Heijn in Zundert beroofd.

Bedanken
Al deze berovingen vonden op ongeveer dezelfde manier plaats. In alle gevallen spreken de slachtoffers over een donkerkleurige auto waarin meerdere mensen zitten. Meestal een man als bestuurder en meerdere vrouwelijke passagiers.

Ze spreken mensen aan met als smoes dat ze de weg willen weten, naar bijvoorbeeld het ziekenhuis of de apotheek. De ene keer doen ze dit in het Nederlands, de andere keer in het Engels. De vrouw stapt vervolgens uit om het slachtoffer te ‘bedanken’. Ze raakt het slachtoffer daarbij diverse malen aan en probeert een ketting om de nek te hangen. Daarbij weet ze op slinkse wijze de sieraden van de slachtoffers te stelen.

De gedupeerden geven ook aan dat de vrouw niet jong meer is, mogelijk al rond de zestig jaar. Ze heeft een klein en gezet postuur. De haren van de vrouw zijn donker van kleur. De politie roept iedereen, die slachtoffer van de bende is, op zich te melden.

Voorkomen
Daarnaast geven zij tips hoe je het beste kan voorkomen dat ouderen worden beroofd. Zo raden zij ouderen aan als iemand de weg vraagt, deze persoon te negeren. In de huidige maatschappij heeft bijna iedereen een mobiele telefoon, dus is het niet nodig dat het uitgelegd wordt. Als het niet lukt om de man of vrouw te negeren, trek dan de aandacht van andere mensen op straat. De politie benadrukt dat ouderen zich vooral niet moeten laten aanraken door onbekenden.

Daarnaast raden zij voorbijgangers aan in te grijpen. Bij het vermoeden dat een bejaarde slachtoffer wordt van een babbeltruc, moet de voorbijganger ‘hulp’ aanbieden aan de dief. Doe dit bijvoorbeeld onder mom dat u wel helpt bij het wijzen van de weg. Het zou de politie helemaal helpen als het kenteken wordt genoteerd. Kijk voor meer tips en filmpjes over dit onderwerp hier. https://www.politie.nl/themas/babbeltruc.html



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief