Afbeelding

Eerste heipalen in de grond voor innovatiecentrum Cosun

algemeen

DINTELOORD - Het was een feestelijke gelegenheid toen symbolisch de eerste heipaal in de grond ging voor het nieuwe innovatiecentrum van Cosun. Op een bedrijventerrein in Dinteloord wordt het centrum gerealiseerd te Nieuw Prinsenland. Zo’n 100 nieuwe werkplekken voor hoogopgeleide medewerkers komen vrij met een proeffabriek, laboratoria en accommodaties voor flex-werkplekken, symposia en andere ontvangstruimtes voor relaties. Wethouder Vincent van den Bosch: “Dit mag rustig een mijlpaal worden genoemd.”

Voordat de heipaal met de nodige grote kracht de grond in werd gedrukt, werden zo’n 150 mensen ontvangen in een speciale feesttent waar petitfours alvast het beeld droegen van het nieuwe Cosun onderzoekscentrum. Na de koffie volgden drie speeches van Gert de Graaff, directeur New Business Royal Cosun, Vincent van den Bosch, wethouder Nieuw Prinsenland, Economie, Financiën en Milieu binnen gemeente Steenbergen en Arno Pouls, General Manager Cosun Food Technology Centre. De Graaff: “Cosun bestaat al meer dan 100 jaar. Suiker is nog steeds het belangrijkste product. Alle afzet vindt plaats in de voeding. Het is een stabiel concern.”

Suikerbusiness Het besef is aanwezig dat met de groeiende wereldbevolking een biobased economie nodig is. De Graaff: “Veel efficiency in de keten is belangrijk. We geven innovatie veel meer aandacht. Dat gebeurt niet alleen op papier.” Gemeente Steenbergen is trots dat er wordt geïnvesteerd in deze suikerbusiness. Vincent van den Bosch: “Als wethouder van Steenbergen mag ik blij constateren dat wij met partners Cosun, Suiker Unie, de provincie en de regio ons met vereende krachten op die nieuwe economie inzetten.” Van den Bosch doelt mede op de vruchten die geplukt kunnen worden zoals de komst van extra hoogopgeleide onderzoekers die zich tevens in de regio kunnen gaan vestigen. Volgens deze wethouder heeft het prachtige Steenbergen hierin veel te bieden met betaalbare huizenprijzen.

Open inrichting Hij doelt ook op de groei van een kennisintensief cluster. Andere bedrijven zullen hun onderzoek naar het innovatiecentrum brengen. “En er zal werkgelegenheid komen voor de ondersteunende functies voor huidige inwoners en jongeren”, aldus Van den Bosch. Daarbij wil de gemeente vooraf reeds met bedrijven rond de tafel gaan zitten om de aantrekkingskracht te vergroten naar het nieuwe onderzoekscentrum. Van den Bosch: “We gaan niet pas bij de vergunning aanschuiven.” Arno Pouls legt uit waarom het gebouw zo specifiek en doordacht wordt gebouwd. Pouls: “Het gebouw is open van binnen. De laboratoria zijn zichtbaar. Er is een grote pilothal en er zijn kantoren. We spelen in op kansen en mogelijkheden. Daarbij moeten ruimten aangepast kunnen worden en houden we ook meteen rekening met uitbreidingsmogelijkheden. Die zijn alvast berekend.”

Realisatie Het nieuwe innovatiecentrum biedt 110 fte plaatsen. Het kantooroppervlakte beslaat een ruimte van 1500 m2. De volgende grote oppervlakte van 1160 m2 is voor laboratoria. De pilothal mag het doen met 1000 m2 en de verdere applicatie betreft 580 m2. Binnen het onderdeel van Cosun wordt duidelijk dat duurzaamheid een belangrijke rol speelt gelet op isolatie, led-verlichting etc. Ook vakmanschap en functionaliteit is zo meteen terug te zien in het nieuwe gebouw met daar omheen de agrarische waarden die visueel een feit blijven. Huidige werknemers van Cosun die volgend jaar meeverhuizen, hebben er zin in. Rudi Hendriks, applicatie technoloog bij Cosun Food Roosendaal: “Ik vind het leuk om in een nieuwe werkomgeving met nieuwe collega’s werkzaam te mogen zijn.” Hendriks is één van de vaste medewerkers die tientallen nieuwe collegae tegemoet mag zien. Komend jaar is de tijd hard nodig voor realisatie van de bouw die wordt uitgevoerd door het consortium Hurks-Imtech. In het tweede kwartaal van 2016 is het de bedoeling dat het innovatiecentrum Cosun operationeel wordt. BIJDRAGE CLAUDIA KOOLE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief