Afbeelding

Column Eugène de Kok: ‘Houd het klein’

algemeen

De Engelsen hebben er een mooi woord voor dat het gevoel beter dekt dan de Nederlandse vertaling ‘verbazingwekkend’. ‘Flabbergasted’ verliet ik een paar weken geleden een persconferentie over de verdubbeling van de Sloeweg, een belangrijke verbinding tussen Goes en Borssele. De gedeputeerde had net verteld dat hij een tekort van ten minste 19 miljoen euro voorzag op het budget van 58 miljoen euro. Was het bestek door een stagiair op een servetje getekend? Had de aannemer gezegd dat hij het voor 58 miljoen euro kon doen, omdat zijn vrouw net die gezegende leeftijd had bereikt? Of waren er werkelijk zoveel tegenvallers die niemand had kunnen voorzien? Het waren zomaar wat vragen die ik had. Er is inmiddels een rapport verschenen en de gedeputeerde is afgetreden (niet dat dat iets uitmaakt voor het tekort), maar nog steeds vraag ik me af hoe je zo enorm mis kunt zitten.

En dan te bedenken dat de Sloeweg ‘peanuts’ is vergeleken met de 433 miljoen euro, excuses 900 miljoen euro, dat SPEER al heeft gekost. Minister Jenine Hennis-Plasschaert van Defensie besloot dit weekeinde de stekker uit het ICT-project te trekken dat al in 2009 klaar had moeten zijn. Zes jaar na de deadline is er alleen een gammele basisversie, maar is de staat wel bijna een miljard euro armer. De Haagse journalisten lopen denk ik nog iets meer ‘flabbergasted’ weg uit het Tweede Kamerdebat dan ik een paar weken terug uit de persbijeenkomst.

Je kunt tig commissies de kostenoverschrijdingen laten onderzoeken en aan de hand van stapels, vuistdikke rapporten lessen trekken voor de toekomst, maar het zal niets uithalen. Moet je het risico van megaprojecten niet neerleggen bij bedrijven die ze aannemen in plaats van de belastingbetaler? Helpt ook niet, getuige de claims die Ballast-Nedam indiende voor de miljoenenverliezen op het werk aan de A2 en A15. Ook daar draait de belastingbetaler dus voor op. Topman Erik van der Noordaa zei vrijdag voortaan ver weg te blijven van ‘complexe werkzaamheden’. Eenvoud is het nieuwe credo. Daar kunnen de opdrachtgevers iets van leren. Geslaagde prestigieuze projecten zijn misschien mooi voor het palmares, maar blijken te moeilijk. Wees bescheiden. Houd het klein.

 


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief