Woninginbraken nemen af in Steenbergen

algemeen

STEENBERGEN - Opvallend is het wel te noemen. In de regio Zeeland-West-Brabant zitten vier politiedistricten. Drie daarvan lieten in het eerste kwartaal van 2015 een daling zien als het gaat om woninginbraken. Bij De Baronie daalde de woninginbraken met dertien procent, Hart van Brabant daalde dertig procent en Zeeland daalde met 22 procent. Politiedistrict De Markiezaten, waar Steenbergen deel van uitmaakt, is echter gestegen qua woninginbraken.

DOOR REMKO VERMUNT

Waren er in dezelfde periode vorig jaar 'slechts' 329 woninginbraken, dit jaar is dat opgelopen naar 351 woninginbraken. Ondanks dat de andere districten allemaal een daling laten zien, wil dat niet zeggen dat district De Markiezaten de meeste woninginbraken heeft, integendeel zelfs. District De Baronie staat ruim aan kop met 570 woninginbraken. Daarna volgt Hart van Brabant met 459 woninginbraken en De Markiezaten staat op nummer drie.

Verklaring De verklaring ligt volgens de politie bij het feit dat diverse daders niet uit de regio komen. De nieuwe A4 en de bestaande A17 spelen hierbij volgens de politie een rol. "Gelukkig is in maart, in tegenstelling tot de maanden daarvoor, sprake van een daling in de gemeente Moerdijk. De aanhouding van een man uit Zevenbergen zal hier mogelijk een rol in spelen." De politie verdenkt hem van minimaal veertien inbraken, maar het werkelijke aantal ligt vermoedelijk nog hoger. De gemeente Roosendaal is in het district een aandachtspunt. Daar zijn de woninginbraken de laatste tijd enorm toegenomen. De politie heeft dan ook samen met de gemeente enkele acties ondernomen om inbraken tegen te gaan.

Lokaal In de gemeente Steenbergen werden in de eerste drie maanden van het jaar dertien inbraken gepleegd. Dat is minder dan in het eerste kwartaal van 2014, toen werden er 23 inbraken gepleegd. In totaal werden er in 2014 tachtig woninginbraken gepleegd. De inzet op woninginbraken - en ook op overvallen en straatroven - heeft de laatste jaren veel prioriteit gekregen. De politie-eenheid Zeeland-West-Brabant heeft de aanpak op deze delicten sindsdien verscherpt. Ook wordt nadrukkelijk samengewerkt met heel veel ketenpartners, zoals gemeenten, openbaar ministerie, buurtpreventiegroepen, verzekeraars, stichting Meld Misdaad Anoniem, woningbouwverenigingen, beveiligingsbedrijven en het Ministerie van Veiligheid en Justitie.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief