Nieuwe groep in 70ste Maria Ommegang

algemeen

BERGEN OP ZOOM - Dit jaar trekt de Maria Ommegang voor de 70ste keer door de straten van Bergen op Zoom. En dit jaar is het 70 jaar geleden dat ons deel van Nederland werd bevrijd van het naziregime. De verbinding 70ste Maria Ommegang en 70 jaar bevrijding is niet toevallig. De Maria Ommegang kent namelijk haar oorsprong in de Tweede Wereldoorlog. In 1942 deed kapelaan Ooijens de belofte dat jaarlijks ter ere van Maria een dankstoet door de straten van Bergen op Zoom zou trekken als de stad groot oorlogsgeweld bespaard zou blijven.

In de komende jubileum editie van de Maria Ommegang dit jaar wordt het Bijbelse verhaal ‘De Uittocht uit Egypte’ groots uitgebeeld. Mozes gaat de strijd aan met de Farao en vlucht met zijn volk weg uit Egypte om in het Beloofde Land redding te vinden na de doorgang door de Rode Zee.

Met de uitbeelding van dit Bijbelse verhaal wordt de link gelegd naar de actualiteit. Nationaal en internationaal wordt stil gestaan bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, precies honderd jaar geleden. In 1914 kwamen er veel Belgische vluchtelingen die hun heil zochten in Bergen op Zoom en omgeving. Dertig jaar later werd Bergen op Zoom wederom een vluchtoord. Maar nu voor veel mensen uit Woensdrecht en omgeving die waren gevlucht voor het geweld in het najaar van 1944, toen Canadese troepen zich een weg vochten naar de Zeeuwse eilanden. Door strijd verdreven en op de vlucht geslagen om ergens anders redding te vinden is de vergelijking die in dit geval wordt gemaakt met de in het Oude Testament beschreven Uittocht uit Egypte.

In de Uitocht uit Egypte speelt de Farao een belangrijke rol. Kunstenares en kledingontwerpster Annemiek Dagelinckx ontwierp speciaal voor de komende Ommegang de kledij van de Farao en zijn gevolg. Ze maakte daarbij gebruik van zo veel mogelijk historische informatie.

Start Maria Ommegang op zondag 29 juni om 15.00 vanuit het Markiezenhof.

De Maria Ommegang 2014 maakt dit jaar onderdeel uit van het programma 70 jaar Bevrijding Bergen op Zoom en omstreken. Binnen dit programma vinden vanaf juni 2014 tot en met 5 mei 2015 activiteiten plaats die de bevrijding in herinnering brengen. Binnenkort wordt het totaal programma wereldkundig gemaakt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief