Afbeelding

Column Ruud van den Belt: Kansen pakken en keuzes maken

Door: Remko Vermunt Algemeen Column Burgemeester

Op de eerste plaats natuurlijk een voorspoedig nieuwjaar! Ik wens dat 2018 u boven alles veel gezondheid en geluk mag brengen. Voordat we verder het nieuwe jaar instappen, blik ik graag nog even terug op het jaar dat achter ons ligt. Tijdens mijn vorige nieuwjaarstoespraak, heb ik daaraan het thema 'kansen pakken en initiatieven steunen' meegegeven.

Dat bleek, gelukkig, niet aan dovemansoren gericht. Op allerlei fronten en plaatsen in onze gemeente, werd de handschoen opgepakt. Door inwoners, die van zich lieten horen op inspraakavonden, bijvoorbeeld over de centrumplannen in Dinteloord en Welberg. Of die zich hebben ingezet voor Expeditie Nassau en het Levensboek, dat een meer dan eervolle tweede plaats bereikte bij de verkiezing van de Brabantse Erfgoedprijs.

Ook ondernemers lieten zich gelden. Zij zien toekomstkansen in onze winkel- en uitgaanscentra, op bedrijvenpark Reinierpolder en op het Agro & Food Cluster Nieuw-Prinsenland. Laat ik - zonder anderen tekort te willen doen - een paar voorbeelden noemen, zoals hotel-brasserie de Kaai in Steenbergen. Een initiatief van drie ondernemers zonder horeca-ervaring, die desondanks hun nek uit durven te steken. En zo trots als een burgemeester maar zijn kan, kwam ik terug van het 30-jarig jubileum van Databyte, opgericht door een toen pas 17-jarige ondernemer. Chapeau!

Als klap op de vuurpijl, om nog maar even in stijl te blijven met de jaarwisseling, mocht ik begin december de officiële opening helpen verrichten van het Cosun Innovation Center nabij de suikerfabriek in Dinteloord. Neem van mij aan: daar gaan we in de toekomst nog heel veel van horen én plezier aan beleven. In dit innovatiecentrum wordt het maximale rendement uit suikerbieten gehaald. Dat levert toepassingen op die je niet voor mogelijk houdt, ten bate van onder meer de voedingsindustrie en zelfs voor de verbetering van medicijnen. Het Cosun Innovation Center gaat bovendien volop werkgelegenheid genereren, dus da's ook weer goed voor de toekomst van onze jongeren.

Om zulke kansen te pakken, moet je (soms scherpe) keuzes maken. Daarop zal ik nader ingaan in mijn toespraak tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van maandag 8 januari, vanaf 19.30 uur in het gemeentehuis. Ook u bent hierbij van harte welkom, dus heel graag tot dan!

Burgemeester Ruud van den Belt vertelt iedere twee weken over wat hij allemaal heeft meegemaakt en welke taken hij als burgemeester heeft. Reageren? burgemeesterscolumn@gemeente-steenbergen.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief