Mobiele camera's worden bij het politiebureau in Bergen op Zoom in de gaten gehouden
Mobiele camera's worden bij het politiebureau in Bergen op Zoom in de gaten gehouden

Buurtpreventie wil mobiele camera's in Zuid

Door: Remko Vermunt 112 Meldingen

STEENBERGEN - 'Plaats op zeer korte termijn mobiele camera's in Steenbergen-Zuid om de dader(s) van sabotages en vernielingen in de wijk te ontmaskeren.' Die oproep heeft buurtpreventieteam StrieneZuid afgelopen week middels een noodkreet gedaan aan alle gemeenteraadsleden, wethouders en de burgemeester van de gemeente Steenbergen.

Brandjes op het volktuinencomplex, bermbrandjes, vernielingen en brand en sabotage bij het terrein van de survivalclub. De afgelopen jaren zijn er tal van incidenten geweest in de wijk Steenbergen-Zuid en mede daarom heeft een groep van actieve buurtbewoners eind 2015/begin 2016 besloten om een buurtpreventieteam op te richten. Vanaf 28 april 2016 is dit team naar eigen zeggen zéér intensief wijkronden gaan lopen in een deel van de wijk. "Dit gebeurt heden ten dage nog steeds zéér structureel door een enorm gemotiveerd team van ruim zestig gecertificeerde lopers", stelt het team in haar noodkreet naar de gemeente. In 2016 werden 231 wijkronden gelopen, in 2017 waren dat er 324 en dit jaar staat de teller al op 102 wijkronden waarbij steeds twee mensen aan het lopen zijn.

Moedeloos

"Gezien het feit, dat sabotage, vernielingen en brandstichtingen aan blijven houden, zijn we met een kleine geselecteerde groep vanaf december 2017 tot eind februari 2018 ook 's nachts in de vroege ochtenduren gaan lopen, deels postende in auto's, waarvan de laatste periode met 6 personen tegelijk per nacht steeds in groepjes van 2, alles in overleg en in nauwe samenwerking met de wijkagent en Dhr. Jürgen Peijs – openbare orde en veiligheid gemeente Steenbergen." Maar, de vernielingen en brandjes houden aan. "U zult begrijpen dat we hiervan een beetje moedeloos worden."

Mobiele camera

Het buurtpreventieteam roept de gemeente daarom op om op zéér korte termijn mobiele camera's te plaatsen in het werkgebied. "Door deze mobiele camera's steeds op wisselende en strategische plekken in te zetten, graag in overleg, hopen we zo de verantwoordelijke hiervoor te kunnen ontmaskeren, zodat er eindelijk een einde komt aan hetgeen hiervoor omschreven", aldus Wim van der Giessen en Eduard Tonissen namens het buurtpreventieteam.

Bijval

De noodkreet werd onder andere naar GewoonLokaal! gestuurd. Zij laten weten dat het plan van mobiele camera's op wisselende en strategische plekken – zoals verwoord in de noodkreet - hen zeker aanspreekt. "Wellicht is het een suggestie om een of meerdere 'mobiele' camera's die nu op de Markt staan, af en toe te verplaatsen naar de wijk Steenbergen Zuid? In het algemeen is Gewoon Lokaal! voorstander van cameratoezicht op de plek of de plekken waar dat het hardst nodig is."

Politie

De gemeente liet middels een mededeling weten dat de situatie ook hen zorgen baart. "Uiteraard heeft de burgemeester bij politie en justitie aangedrongen op een intensief opsporingsonderzoek. Daar zijn politie en justitie met een uitgebreid team al geruime tijd mee bezig. Alle middelen die nodig zijn en bij kunnen dragen aan het oppakken van de dader of daders worden daarbij ingezet." Volgens loco-burgemeester Zijlmans worden ook middelen ingezet die voor inwoners minder tot niet zichtbaar zijn. De oproep van het team kan de gemeente dan ook goed begrijpen, maar de tijdelijke inzet van camera's is niet aan de gemeente of aan de burgemeester. "Die bevoegdheid ligt in strafrechtelijke zaken bij het Openbaar Ministerie."

Loco-burgemeester Zijlmans heeft daarnaast naar aanleiding van de noodkreet een gesprek gehad met één van de coördinatoren van het buurtpreventieteam om te praten over de problematiek, de mogelijkheden én de onmogelijkheden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief