Afbeelding
Foto: Marijn Riemens

Petrus & Paulusschool wint scholendebat

Door: Marijn Riemens algemeen

STEENBERGEN - In het gemeentehuis van Steenbergen vond vrijdagmorgen 9 maart de jaarlijkse finale van het scholendebat plaats. Basisschool De Zonneberg uit Kruisland, De Nieuwe Veste uit Steenbergen en de Petrus & Paulusschool uit Dinteloord deden er alles aan om de jury van hun idee te overtuigen.

De Petrus & Paulusschool trapte de finale af. De leerlingen Kaj van Est, Eva de Schutter en Steyn Pietjouw vertelden dat zij voor alle groepen 8 van de basisscholen in de gemeente Steenbergen EHBO-lessen willen organiseren. ''Het is belangrijk dat kinderen weten hoe ze moeten handelen in gevaarlijke situaties. Jong geleerd is oud gedaan.'' Namens basisschool De Zonneberg namen Kim Uijtdewilligen, Lotte Cobelens en Rieke Huysmans het woord. De jonge inwoners van Kruisland vinden het belangrijk om mensen te helpen. Daarom kwamen zij met het voorstel om verrassingsdienst 'Surprise' op te zetten. Bewoners van de gemeente kunnen mensen, waarvan zij vinden dat ze verrast mogen worden, via een link op de website van de gemeente opgeven. Vervolgens vervullen de leerlingen van De Zonneberg samen met vrijwilligers hun wensen. Scholieren van De Nieuwe Veste uit Steenbergen presenteerde een gelijksoortig idee. Zij hadden het plan bedacht om één keer per maand activiteiten voor oudere mensen uit de bejaardenhuizen van de gemeente Steenbergen te organiseren, zodat de bewoners niet vereenzamen. ''Niemand mag alleen zijn'', besloten debaters Julian Nijssen, Joy Droogsma en Ine Pullens hun verhaal.

Winnaar

Nadat de scholen met elkaar in discussie waren gegaan, werd bepaald wie de beste debater van 2018 was en welke school het beste idee had. De prijs voor het beste idee ging naar de Petrus & Paulusschool. Vorig jaar diende de toenmalige groep 8 hetzelfde voorstel in, alleen was het toen minder goed doordacht. Dit jaar is het dus wel gelukt om te winnen. De basisschool uit Dinteloord ontvangt een bedrag van 2500 euro om het project mogelijk te maken. Volgens de jury was de keuze dit jaar niet zo moeilijk: ''De leerlingen van de Petrus & Paulusschool hebben de tips die wij tijdens de laatste knock-out-ronde aan de scholen meegaven het beste toegepast.'' Kaj, Eva en Steyn zijn dolblij met de overwinning: ''Het was wel spannend, maar ook een hele leuke ervaring. We zijn blij dat ons voorstel als winnaar is gekozen.'' De prijs voor de beste debater ging naar de 12-jarige Julian Nijssen van basisschool De Nieuwe Veste. ''Ik vind het heel leuk dat ik gewonnen heb. Het is wel jammer dat mijn school niet het beste idee had, maar toch ben ik ben heel blij met mijn prijs.'' 

Julian Nijssen werd uitgeroepen tot beste debater. FOTO MARIJN RIEMENS


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief