Afbeelding
Foto: Claudia Koole

“Ga voor de inhoud en geloof in jezelf.”

Door: Marijn Riemens algemeen

STEENBERGEN - De oudste deelnemer op de kieslijst binnen gemeente Steenbergen is Ger de Neve (70) uit Steenbergen. Ruim 40 jaar geleden werd hij lid van een politieke partij. Reeds op 12 april 1994 werd hij beëdigd als gemeenteraadslid in Steenbergen. Voor een aantal jaren was hij VVD-wethouder voor gemeente Steenbergen. Momenteel staat hij op de lijst van de Volkspartij. Waarom politiek hem zo interesseert en bezighoudt, laat hij weten in een uniek verhaal aan de Steenbergse Bode. 

Ger de Neve werd destijds lid van een politieke partij om meer inspraak te krijgen in het beleid. Na zijn beëdiging als gemeenteraadslid in Steenbergen werd hij in 2003 beëdigd als lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant. Daarbij kwam nog een beëdiging als Algemeen Bestuurslid voor het waterschap Brabantse Delta in maart 2015. Het bestuurlijke deel in hem is inmiddels eigen geworden. "Ik kreeg het thuis mee in de opvoeding", laat hij weten. "Ik wil graag bijdragen aan een prettige leefomgeving. Door lid te worden van een politieke partij waar ik mij het meest thuis voelde, heb ik me beschikbaar gesteld om gemeenteraadslid te worden."

Verantwoordelijkheidsgevoel

Zijn ambitie voor politieke zaken ziet hij als een verantwoordelijkheid. De Neve: "Het is mijn persoonlijke missie om rechtvaardigheid en gelijke behandeling van ieder individu en mensen aan te zetten om door te pakken." Ger de Neve is geboren en getogen als boerenzoon in Steenbergen. In de agrarische sector heeft hij gewerkt binnen een commerciële tak en weet wat er reilt en zeilt binnen het Steenbergse leven. Het verantwoordelijkheidsgevoel met een missie voor rechtvaardigheid sluit aan op maatschappelijke functies die hij heeft bekleed, zoals President Kerkvoogd en ouderling in de NH gemeente in Steenbergen. De Neve is nog steeds belijdend lid van de Nederlands Hervormde Kerk.

Populisme

Op politiek gebied is er veel gebeurd, maar er zijn andere zaken die een grote impact op hem hebben achtergelaten. "Ik heb als vijfjarig manneke de watersnood meegemaakt in West-Brabant. Maar ook de geboorte van mijn drie dochters en het overlijden van mijn ouders deed iets met me. Voor wat betreft de politiek moet je altijd voor de inhoud gaan en in jezelf geloven. Omring je hierbij met mensen met overeenkomsten en tegenstellingen. Vermijd populisme. Dat is korte termijn werk."

Verbeteren

Zelf was hij ooit lid van de partij VVD. In de periode van februari 2008 tot en met april 2010 was hij VVD-wethouder in gemeente Steenbergen. In de loop der tijd ondervond hij de motivatie om te werken aan een nieuwe politieke partij. De Neve: "Je moet eerst bij jezelf nagaan wat je wilt verbeteren. Het is heel veel werk geweest om een nieuwe partij op te richten, maar het is fantastisch. Het kost veel tijd en kent uitschieters met vele uren, maar het geeft ook voldoening."

Buurgemeenten

Binnen gemeente Steenbergen ziet hij nog genoeg kansen liggen voor ontwikkeling waarbij landbouw, recreatie en werkgelegenheid niet ontbreekt. Voor een herindeling van gemeente Steenbergen voelt hij niets. "Dat heeft de gemeente niet nodig. Wel moet de samenwerking aangehouden worden met buurgemeenten", vertelt hij. "Zorg voor voldoende geld in kas. Houd de woonlasten zo laag mogelijk via onroerendzaakbelasting." Verder als politiek Steenbergen wil Ger de Neve niet gaan. "Over 10 jaar wil ik nog steeds gezond in Steenbergen wonen. Maar tegen die tijd hoef ik geen bestuurlijke functie meer te bekleden."    

  

BIJDRAGE CLAUDIA KOOLE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief