Negen van de 11 jubilarissen EHBO-Dinteloord
Negen van de 11 jubilarissen EHBO-Dinteloord

EHBO-Dinteloord eert 11 jubilarissen

Door: Claudia Koole Actueel

EHBO Dinteloord St. Damianus heeft tijdens haar jaarvergadering in het Gezondheidsgebouw te Dinteloord maar liefst 11 jubilarissen geëerd. De nieuwste richtlijnen worden aangehouden binnen deze vereniging om eerste hulp te verlenen bij ongelukken. Zo is er een verschil tussen EHBO en Reanimatie met AED.

Dankzij sponsoring kan EHBO-Dinteloord haar werk blijven doen. Van zaalvoetbalvereniging FC Lattentrappers uit Dinteloord ontving het bestuur een bijdrage van € 1225 waarvoor een junior reanimatie pop kon worden aangeschaft. EHBO-Dinteloord heeft 55 leden met een reanimatie diploma. Van reanimatiepartner de Hartstichting doneerde zeven AED-kasten die op diverse plaatsen in Dinteloord zijn opgehangen. Een cursus EHBO is niet hetzelfde als een diploma Reanimatie met AED.

Cursussen

Mitchel de Jager zegt hierover: "Een EHBO-opleiding duurt in het totaal 24-uur lesuren en gaat over alle aspecten van EHBO. Denk aan een verstuiking, botbreuk, bloeding, flauwte en diverse andere ziektebeelden. Hartfalen is hier ook onderdeel van. Een Reanimatie plus AED cursus duurt 3,5uur en richt zich alleen om op de verschillende aspecten die spelen bij een reanimatie, bij hartfalen. Denk hierbij aan de borstcompressie, beademing en het gebruik van een Automatische Externe Defibrillator."

Indruk

Uit de ondersteuning van de gemeenschap blijkt het belang groot; bedrijf Harry Vlamings sponsorde € 1325, gemeente Steenbergen subsidieerde € 1000 en de Rabobank schonk € 4000. Eerste hulp is onmisbaar en levensreddend in een aantal situaties, al blijven er wel indrukken achter bij de gediplomeerde hulpverlener. De Jager: "In 2017 heb ik een reanimatie meegemaakt bij iemand thuis. Dit is een ingrijpende gebeurtenis. Maar ook incidenten zoals een alcoholintoxicatie of bloeding bij een evenement zijn indrukwekkend. Met kalmte bereik je het meeste."

Jubilarissen

Tijdens de jaarvergadering werden 11 jubilarissen in het zonnetje gezet. Dit zijn Rosa Groetlaers voor haar 40-jarig lidmaatschap, Carla van Aken, Wim Bakker, Charles Huybregts en Yvonne Noordijk - Van de Hooven voor 35 jaar, Lianne Huijsmans – Van de Noor en Corinta van de Noort voor 25 jaar lidmaatschap, Kees de Bruijn en Melchior van Slobbe voor 20 jaar en Dick de Vos met Ronald Langbroek voor hun 25-jarige lidmaatschap bij EHBO-Dinteloord. Allen kregen een gepaste attentie.

112

Degenen die geïnteresseerd zijn in een EHBO-cursus of een Reanimatie plus AED-cursus kunnen zich melden op info@ehbodinteloord.nl De contributie bedraagt € 30 per jaar. "Bel bij twijfel altijd 112! Zij zullen je verder helpen", laat voorzitter Mitchel de Jager weten. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief