Wethouder Petra Lepolder en architect Ad Kil op zoek naar de vogels op de Roode Weel FOTO REMKO VERMUNT
Wethouder Petra Lepolder en architect Ad Kil op zoek naar de vogels op de Roode Weel FOTO REMKO VERMUNT

Vogels spotten bij vogelkijkhut Roode Weel

Door: Remko Vermunt Actueel

KRUISLAND - Met het openen van één van de luikjes van de nieuwe vogelkijkhut aan de Kruislandsedijk heeft wethouder Petra Lepolder afgelopen week de officiële opening verricht van het nieuwste project binnen Landschap van Allure. Na het openen van de luikjes werd natuurlijk even naar buiten getuurd met de verrekijker. Volgens boswachter Erik de Jonge is er dan ook van alles te zien vanuit de vogelkijkhut.

Kluten, kiekedieven, smienten, zilverrijgers, grauwe ganzen, wilde eenden en zo kan je nog wel even doorgaan. "Het halve Nederlandse vogelboek is hier te zien", stelt boswachter Erik de Jonge. Onduidelijk of hij het echt meent, maar te horen aan alle soorten die hij opnoemt kan het haast niet anders. "Er is hier echt ontzettend veel te zien." Volgens De Jonge komt dat onder andere door de brede rietkraag langs het water. "Er zit ontzettend veel leven in het riet. Dat is de ideale schuilplaats voor die vogels." In de wintermaanden was het gebied vooral een rustplaats voor veel vogels, maar in het voorjaar trekken die vogels naar andere natuurgebieden. "In het voorjaar komen hier juist veel broedvogels en dan met name de wat schuwere soorten. Die voelen zich hier echt thuis." Hoewel het water van de Roode Weel niet heel erg visrijk is, trekken ook aalscholvers en futen naar het natuurgebied. "De opening van deze vogelkijkhut is prachtig. Ieder seizoen is er wel weer wat anders te zien", aldus De Jonge.

Lijnenspel
Wethouder Petra Lepolder is dan ook erg in haar nopjes met de opening van de vogelkijkhut. "Je ziet dat er iets bijzonders staat, maar daarnaast is het ook heel functioneel. Het is prikkelend en verrassend tegelijk." De vogelkijkhut bij de Roode Weel in Kruisland is, net als de andere projecten op de West-Brabantse Waterlinie, ontworpen door RO&AD Architecten. De hut is dan ook gemaakt van Accoya hout, net als de Bunkertreppe in De Heen en de aanlegsteiger en tevens picknicktafel bij de Blauwe Sluis. "De ontwerpen van Ro en Ad hebben altijd een bijzonder lijnenspel", stelt wethouder Lepolder bij de opening van de vogelkijkhut. " Op deze manier hebben we objecten in de West Brabantse Waterlinie die wat vormgeving en materiaalsoort betreft één grote familie aan objecten vormen."

West-Brabantse Waterlinie
Voor de gemiddelde bezoeker van de vogelkijkhut is misschien niet meteen duidelijk waarom dit onderdeel bij de West-Brabantse Waterlinie hoort. "Bij de waterlinie denk je toch eerder aan forten en bunkers, maar juist deze polders waren heel erg belangrijk", vertelt Lepolder. "De polder konden onder water worden gezet en vormden daarom een belangrijk onderdeel van de linie." Het is dan ook niet voor niets dat de vogelkijkhut voor een deel onder water staat. "Je kan niet alleen vogels spotten, er wordt ook een verhaal verteld." Bij de eerste brainstormsessies werd nog even gedacht om daadwerkelijk een hut te maken waarbij je ook onder water kon kijken. "Maar het water was te troebel om ook maar iets te kunnen zien, dus dat idee hebben we laten varen."

Realisatie
De vogelkijkhut is gerealiseerd in samenwerking met Brabants Landschap, eigenaar en beheerder van het natuurgebied de Roode Weel. Naast financiering van provincie Noord-Brabant heeft ook Brabants Landschap een belangrijke financiële bijdrage geleverd om dit object mogelijk te maken. Volgens Hans Schep, Brabants Landschap, is het goed om dit soort gebieden te ontwikkelen. "Al is dit wel een rustgebied voor vogels, dus er mag gerecreëerd worden maar niet te veel." De vogelkijkhut biedt recreanten de kans om ongezien toch naar de vogels te kijken. "Daarmee is dit een prachtig belevenispunt."

Vogels spotten
Hans Schep en Erik de Jonge hebben nog een tip voor de beginnende vogelaar. "Als je echt vogels wil spotten, moet je de app Vogels in Nederland installeren. Ga gewoon lekker een uurtje zitten en laat je verbazen over wat er allemaal voorbij komt. Met een beetje geluk zie je zelfs de ijsvogel voorbij schieten."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief