Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Nieuwe afspraken rondom sociale woningbouw

Door: Remko Vermunt Actueel

STEENBERGEN - Het komende jaar gaat de gemeente Steenbergen, samen met woningcorporaties en huurdersbelangenverenigingen werk maken van het verduurzamen van de woningbouw. Zo wil het college aan de gemeenteraad voorstellen om een stimuleringslening te introduceren, waarbij het verbouwen van een huis in combinatie met het verduurzamen van een woning wordt gecombineerd.

Dat is één van de afspraken die is vastgelegd in de Jaarschijf 2018 die afgelopen week is ondertekend. Namens de gemeente Steenbergen mocht wethouder Petra Lepolder haar handtekening plaatsen. Verder zette ook Ton Ringersma (Stadlander), Ruud van den Boom (Woonkwartier), René Visser (huurdersvereniging Dinteloord) én Bert van Beers (huurdersbelangenvereniging Steeds Rianter Wonen) hun handtekening. Eens in de vier jaar worden in de gehele regio West-Brabant en Tholen afspraken gemaakt rondom sociale woningbouw, maar ieder jaar wordt per gemeente bekeken of er nieuwe afspraken gemaakt moeten worden én of iedereen wel op schema loopt. Hierbij gaan woningcorporaties in gesprek met de gemeente én huurdersverenigingen. "Ieder jaar wordt de jaarschijf geactualiseerd. Dit jaar is natuurlijk al even bezig, maar we wilden hier toch graag een officieel tintje aan geven", vertelt beleidsmedewerker Martin Meulblok. "We moeten nog een beetje groeien in deze gang van zaken", stelt Ton Ringersma. "We hadden dit voor het eind van het jaar al willen doen."

Afspraken

In de Jaarschijf 2018 staan concrete afspraken met betrekking tot de sociale huurwoningvoorraad in de gemeente, zoals de beschikbaarheid en betaalbaarheid van woningen, kwaliteit en duurzaamheid, de sociaal-maatschappelijke opgaven en zorg en de inzet in de kernen, wijken en buurten. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de afspraken van voorgaande jaren en in hoeverre alle afspraken zijn nagekomen.

De Heen afstoten

Stadlander heeft bij de jaarschijf van 2017 al aangegeven kerngericht te willen gaan werken, maar dat is doorgeschoven naar dit jaar. "Verder hebben we eigenlijk alles van vorig jaar afgerond", vertelt beleidsmedewerker Martin Meulblok. Het kerngericht werken houdt voor Ringersma onder andere in dat er gekeken wordt naar de inzet van Stadlander in De Heen. "Er wordt overwogen om De Heen los te laten, omdat onze huurders hier eigenlijk niet terecht kunnen. Er zijn geen scholen meer en ook zorg is lastig te verkrijgen in het dorp." Stadlander wil daarom meer gaan kijken naar de andere kernen van Steenbergen. "Als we gaan investeren kunnen we dat beter doen in kernen waar wel voorzieningen zijn."

Kleine aanpassingen

Ruud van den Boom (Woonkwartier) laat weten dat zijn woningcorporatie het komende jaar vooral gaat inzetten op een inhaalslag rondom onderhoud van de woningen. "We willen bovendien het beleid beter afstemmen." Kleine aanpassingen aan sociale woningen zoals een verhoogd toilet of douchestoel worden door Stadlander via Vraagwijzer kosteloos aangebracht. Woonkwartier moet hier echter nog zelf voor betalen. "Met Woonkwartier wordt op korte termijn overleg aangegaan over nieuwe werkafspraken. De gemeente houdt hierbij als insteek aan dat het uitgangspunt moet zijn dat kleine aanpassingen aan de sociale huurwoningen door Woonkwartier kosteloos worden aangebracht."

Duurzaamheid

In de Jaarschuif staat tevens opgenomen dat Woonkwartier het komende jaar zo'n vijf woningen gaat bouwen in Spiegelvloot 2 en er worden drie woningen verkocht aan de gemeente. Stadlander gaat daarentegen twintig huurappartementen voor één en twee persoonshuishoudens toevoegen aan het plan Buiten de Veste. Stadlander gaat daarentegen vijftien woningen afstoten naar de gemeente.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief