Coördinator synthetische drugs Freek Pecht en burgemeester Ruud van den Belt luisteren aandachtig naar ondernemers
Coördinator synthetische drugs Freek Pecht en burgemeester Ruud van den Belt luisteren aandachtig naar ondernemers Foto: Claudia Koole

Levensgevaarlijke situaties in drugswereld

Door: Claudia Koole Actueel

STEENBERGEN - Tijdens een speciale ondermijningsavond, om criminaliteit te herkennen, kwamen diverse ondernemers naar het gemeentehuis van Steenbergen. Samen met politie en het RIEC (Regionaal Informatie en Expertise Centrum) werd de avond georganiseerd. De menging van de onderwereld met de bovenwereld komt steeds vaker voor. Binnen gemeente Steenbergen is de strijd tegen drugs al langer aan de gang. Onlangs kreeg de burgemeester nog een gelijk van de Raad van State om een bedrijfsloods te sluiten in verband met hennep.

"Een drugslab dat een jaar in werking is, is een miljoenenbusiness. Daarentegen is de celstraf niet heel erg hoog in Nederland", vertelt politie coördinator synthetische drugs Freek Pecht. "Maar de gifmengers zijn levensgevaarlijk bezig. Dan gaat het om verstikkingsgevaar, brandgevaar, ontploffing- en besmettingsgevaar. Als je denkt dat het in een appartementencomplex niet voorkomt, dan heb je het mis. Kelders worden benut als drugslab. De mensen die erboven wonen worden verstikt als chemicaliën op een verkeerd moment en tijd worden gemengd."

Faciliteerders

De politie en het RIEC merkt een toename van drugslabs in de provincie Noord-Brabant. Kernen in gemeente Steenbergen en buurgemeenten blijven daarbij niet uitgesloten. Amper een week geleden werd een drugscontainer ontdekt in Oud-Gastel bij buurgemeente Halderberge. En in Dinteloord zijn er begin dit jaar twee hennepkwekerijen opgerold. Maar criminelen worden slimmer. De onderwereld weet zich steeds te mengen met de bovenwereld. Pecht: "Dat gaat bewust en ook onbewust. Wij noemen bedrijven uit de bovenwereld faciliteerders, of ook wel dekmantelbedrijven. Dan gaat het bijvoorbeeld om autoverhuurbedrijven, omdat er transport nodig is voor de chemicaliën. Of een verfhandelaar die kan zorgen voor liters aceton, of een stratenmaker voor containers. Maar soms werken gemeenten ook ongemerkt mee door vergunningen te verlenen voor loodsen en gebouwen waar de kelder niet op de bouwtekening stond vermeld, maar die wel gebruikt wordt als drugslab."

Resoluut

Het is opletten geblazen in de meedogenloze gewiekste wereld van criminaliteit waar geld boven de veiligheid en gezondheid van mensen uitstijgt. Bepaalde doelgroepen worden onder druk gezet. Freek Pecht: "Denk aan informaticastudenten die gerekruteerd worden. De zorgsector die meegaat in georganiseerde fraude of de agrarische sector die benaderd wordt voor het telen van synthetische drugs." Maar burgemeester Ruud van den Belt is resoluut in zijn besluit. Een pand gaat direct op slot. Er zijn een aantal punten waarop gelet kan worden om drugscriminaliteit te herkennen. Busjes die te lang op een plaats staan met de achterklep tegen groen aan op een locatie die uit het zicht ligt. Dichtgemaakte ramen met tape, rolluiken die altijd dicht zijn of een vreemde lucht die er een poos hangt of zich regelmatig verspreidt. Opvallend gedrag met vaten of jerrycans kan ook gemeld worden.

Zoutzuurdamp

Niet zelden gebeuren er ongelukken in een drugslab. "Zo'n lab kan ook in een rijtjeswoning, waar kinderen naast liggen te slapen", zegt Pecht. Krap een jaar geleden ontstond er een woningbrand in een rijtjeswoning te Tholen vanwege een hennepkwekerij. Rook is niet altijd de rook van brand. "Als er rook is, denken omwonenden dat er brand is, maar dat is zoutzuurdamp die schadelijk is en longblaasjes laat dichtschroeien." Het zijn levensgevaarlijke situaties in de drugswereld. Zo is er in een MDMA lab waterstofgas nodig, maar dit is hoog explosief volgens de coördinator synthetische drugs. Koolmonoxide is een sluipmoordenaar. Pecht: "In drugslabs dragen ze vaak maskers, maar koolmonoxide gaat overal doorheen. Jammergenoeg neemt de geweldspiraal ook toe." Burgemeester Van den Belt waarschuwt voor het gevaar om te gaan kijken bij onraad. "Mensen hebben de neiging om te gaan kijken, maar doe dat niet. Blijf ervandaan. Bel misdaad anoniem", laat hij weten. Dat kan via het nummer 0800-7000.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief