Een grote tent met rode loper en veel publiek in de zeer vroege ochtend als warm welkom
Een grote tent met rode loper en veel publiek in de zeer vroege ochtend als warm welkom

"Roparun moet blijven in Dinteloord"

Door: Claudia Koole Actueel

In zes weken tijd heeft een nieuwe organisatie alles op poten gezet om voor het eerst groot uit te pakken

DINTELOORD - 309 teams en 113 doelen zijn cijfers die in 2018 bij Roparun Parijs-Rotterdam horen met als doorloop Dinteloord. Die doorloop heeft een nieuw gezicht gekregen. Voorheen werd deze op het plein aan de Westvoorstraat gehouden. Maar dat hield op te bestaan. André Pluijgers, zoon Mathijs Pluijgers en Robert-Jan Timmermans hebben, samen met andere vrijwilligers, de handen ineen geslagen de afgelopen zes weken: "Roparun moet blijven in Dinteloord."

Het is voor het eerst dat de doorloop Roparun voor Thuis plaatsvindt. Mathijs Pluijgers die mee fietst bij Dintelstampers nummer 53, heeft meegewerkt aan een nieuwe opbouw. Zijn vader André Pluijgers vertelt: "Alles loopt op rolletjes. We hebben hele goede medewerking gehad. De opbouw is door vrijwilligers gedaan. Mijn zoon heeft alles op poten gezet, want ja, de doorloop moest in Dinteloord blijven." In de zeer vroege ochtend staan de eerste fans al in de grote witte tent met rode loper. De cafés in de nabijheid doen reeds goede zaken met glazen bier als ontbijt. Maar niet voor de sporters bij Roparun. Zij worden bij binnenkomst vrolijk en luidruchtig onthaald.

Huldiging

Het programma in Dinteloord loopt door tot 's avonds, ruim na de aankomst in Rotterdam die dit jaar niet op de Coolsingel plaatsvindt, maar aan de Binnenrotte, omdat er aan de Coolsingel wordt gewerkt. Artiesten komen optreden bij de nieuwe doorloop en aan het begin van de avond worden de Dintelstampers gehuldigd. Enkele jongeren in Dinteloord zitten met dekens naast de nieuwe doorkomst. Zij hebben nauwelijks geslapen en hebben tijdens de eerste Roparunmeters, die door anderen zijn gemaakt, gefeest in Café De Suikerpee te Dinteloord. "Het is heerlijk, het is mooi. Het is gewoon een gevoel", zegt Alexander (23) uit Dinteloord met een ietwat vermoeide stem. Roparun, dat sinds 1992 een start kent, hoort inmiddels bij Dinteloord.

Uitleven

Maar ook de allerkleinsten gaan mee in de feestelijkheden tijdens dit sportevenement dat bedoeld is om zoveel mogelijk financiële opbrengsten te genereren voor kankerpatiënten. Een aantal medewerkers van Zo Kinderopvang schminkt in het vroege ochtendgloren de eerste snoetjes van kinderen. Kim Luijks: "Dit doen we om kinderen bezig te houden, om ouders te ontzorgen en als steun voor de Roparun." Buiten schmink zijn er ook glittertattoos en is er een kleurplaatwedstrijd. Een stukje verderop kunnen kinderen op een groot springkussen bij de voormalige rk-kerk Petrus en Paulus hun eigen bewegingen fanatiek uitleven.

Tegenvallers

Vrijwilligers van EHBO Dinteloord zijn eveneens paraat. Het kost deze organisatie EHBO vereniging St. Damianus geen moeite om vrijwilligers bij evenementen te plaatsen. Ronald en Lisette zijn twee vrijwilligers die klaarstaan. "Gelukkig is er nog niets gebeurd", zegt Ronald. Andere keren kan dat anders zijn. Dan komen hun technieken voor eerste hulp, zoals reanimatie, goed van pas. "Dat komt toch wel regelmatig voor." De grote estafetteloop Roparun kent ieder jaar wat tegenvallers. Tijdens deze 26ste editie trad er een knieblessure op bij een loper en een fietser is onwel geworden.

Drukte

Bij de andere Roparunroute Hamburg-Rotterdam liep een team tegen een defecte brug aan die niet meer openging. Het zijn zo van die euvels die iedere Roparunner mee kan maken. Een ander team liep eveneens vertraging op. Niet door verkeershinder, maar door een kitten dat de weg kwijt was en bij een adoptie moederkat is geplaatst. Roparunners stoppen hiervoor. Deelnemers zetten zich niet alleen in voor mensen met kanker. Dat organisaties van teams, die uit zo'n 20 tot 25 mensen bestaat, steeds groter wordt, blijkt uit de drukte langs de weg tussen Steenbergen en Dinteloord. Wie niet weet wat er gaande is, kan een soort camping op wielen erbij fantaseren. Campers, bussen, en soms toeringcars, zijn uitgerust met keukens, douches en slaapunits. Er wordt wat af gebivakkeerd tussen de posten langs de route. De koude mistige nacht in het Brabantse landschap vraagt extra energie. Maar het is een energie die graag wordt ingezet en in Dinteloord wordt geprezen. [l]

Groot ontvangst voor Roparunners op een nieuwe locatie in Dinteloord


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief