Secretaris/penningmeester Chris Duijvestijn bij de Mammoetbotten die zo'n 11.500 jaar oud zijn
Secretaris/penningmeester Chris Duijvestijn bij de Mammoetbotten die zo'n 11.500 jaar oud zijn Foto: Claudia Koole

Stadsarcheologie toont vondsten Fort Henricus

Door: Claudia Koole Algemeen

STEENBERGEN - In het weekend van de landelijke open archeologiedagen zette ook de Stichting Stadsarcheologie Steenbergen z'n deuren open. De Stadsarcheologie mocht honderden bezoekers tegemoet zien, mede dankzij de kleine rommelmarkt die ze hielden. In het gebouw zelf werd een diapresentatie gehouden en lagen de scherven van Fort Henricus op de tafels verspreid. Maar eigenlijk is er niet iets typisch uit Steenbergen te vinden. Dat heeft een reden.

DOOR CLAUDIA KOOLE

De renovatie van Fort Henricus bij De Heen en aan de Zuiderwaterlinie is zo goed als klaar en kostte zo'n 1,3 miljoen euro. Bij die renovatie vonden archeologische werken plaats. Chris Duijvestijn, secretaris en penningmeester van de Stichting Stadsarcheologie Steenbergen: "We hebben samen met gecertificeerde bedrijven onderzoeken gedaan. We hebben heel veel scherven gevonden. Die kunnen mensen hier bekijken. We hebben een fundering van een poortgebouw gevonden en we kwamen terloops een gemetselde koker tegen. Deze was voor afvoer van het hemelwater en fungeerde ook als riolering. Verder zijn er nog heel veel kleine dingen gevonden zoals knopen, loden kogels uit die tijd, een oude schoen, een scharnier uit een deur, een messing drinkbakje, maar ook een trommelstok vonden we in de gracht."

Beerputten

Om nu te zeggen dat Steenbergen eigen archeologische kenmerken heeft, wordt tegengesproken. "We hebben nog niet een pottenbakkersoven gevonden in Steenbergen. Het is wel zeker dat er gebakken is", vertelt Duijvestijn. "95% is gebroken materiaal wat we vinden, maar dat komt omdat vroeger heel veel in afvalputten en beerputten werd gegooid. Vroeger ging alles hierin als afval. Soms werd dit geleegd met paard en wagen, maar lang niet altijd. En omdat er in Steenbergen veel gehandeld is, kwam veel materiaal hiernaartoe. De vondsten zijn erg divers. Je kunt niet zeggen dat we typisch iets uit Steenbergen hebben."

Botten

Wat in naamkracht wel bij Steenbergen hoort is het Steengoed dat gevonden is in de 14e eeuw. Het harde materiaal wordt weleens geassocieerd met het zogenaamde 'steengoede' uit Steenbergen, volgens de Stadsarcheologie. Oud materiaal is tevens te vinden in het kleine museum zoals een spaarpotje uit de 14e eeuw dat gerestaureerd werd. "Een spaarpotje moest je vroeger stuk slaan voor het geld. Dan is het logisch dat er scherven liggen", legt Duijvestijn uit. Een stenen bijl 4500-2000 v.Chr. komt uit Moerstraten van familie Timmermans en familie Schouteren uit Steenbergen heeft Mammoetoverblijfselen van circa 11.500 jaar geschonken. Deze botten lagen in de Maasvlakte en komen uit een ijstijd waarin de zeespiegel nog heel erg laag was en je naar Engeland kon lopen. Aan het 40-jarig jubileum is niets gedaan. Duijvestijn: "Nee, daar hebben we geen herrie over gemaakt." De opbrengst van de rommelmarkt is voor de Stadsarcheologie bestemd waarvoor dankbaarheid is. "Hetgeen wat is overgebleven gaat naar een kringloopwinkel. Dat kunnen we hier niet meer gebruiken."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief