Hoog bezoek voor de kleine Esmee als voorbeeld voor alle andere kinderen en (brand)veiligheid
Hoog bezoek voor de kleine Esmee als voorbeeld voor alle andere kinderen en (brand)veiligheid (Foto: Claudia Koole)

Brand groter risico bij jonge gezinnen

STEENBERGEN - Ze is nog maar een kleine twee weken oud en kreeg bezoek van burgemeester Ruud van den Belt en brandweercommandant Berrie de Groot. De beeldschone baby Esmee krijgt een heel speciaal rood geboortekoffertje namens de brandweer. De burgemeester geeft mee: "Maak van je roze wolk geen rookwolk."


De meest voorkomende woningbranden ontstaan door een wasdroger

Oktober is de maand van Nationale Brandpreventieweken die worden uitgedragen door het netwerk Brandweer, Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en de Nederlandse Brandwonden Stichting. Op 16 oktober werd de kleine Esmee Melk in Steenbergen geboren. Toen haar vader bij de gemeente kwam voor geboorteaangifte, hoorde hij meteen een leuk bericht. Jos Melk (34) uit Steenbergen: "Een medewerker van burgerzaken vroeg of we mee wilden werken aan de brandpreventieweken die dit jaar in het teken staan van jonge gezinnen. Het is altijd goed om stil te staan bij brandveiligheid."

Risico

In het rode geboortekoffertje van de brandweer zit een rompertje met tekst en logo van de brandweer, een rookmelder en een sleutelhanger. Informatiefolders zijn bijgesloten voor de ouders Simone en Jos. Burgemeester Van den Belt overhandigt o.a. een slab met tekst 'Ik word sterk in Steenbergen'. Esmee, die zoet slaapt als een volmaakte baby, is meteen een toonbeeld voor alle andere jonge gezinnen met baby's en kleine kinderen als het gaat om brandveiligheid in woningen. Uit onderzoek is gebleken, onder meer in het onderzoeksrapport 'Gebrand op inzicht' van de brandweeracademie, dat jonge gezinnen een groter risico lopen op brand in de woning.

Wasdroger

"Wat we tijdens deze campagne graag uitstralen is de aandacht voor brandpreventie bij jonge gezinnen", vertelt een woordvoerder van gemeente Steenbergen. "Met het bezoek willen we ouders bewust maken van de zaken waarmee ze brand kunnen voorkomen. Burgemeester Van den Belt geeft hiermee aan dat hij het belangrijk vindt dat ouders nadenken over het voorkomen van woningbrand. Zo zijn er vaak allerlei elektrische apparaten in huis die een verhoogde kans op brand hebben. Een van de meest voorkomende woningbranden ontstaat door een wasdroger. Bij de komst van een baby is er veel meer was en zal de droger meer worden gebruikt."

Deuren

De voornoemde netwerkorganisatie laat weten: "Uit de praktijkproef op Oefencentrum Crailo in oktober 2016 blijkt dat het sluiten van de binnendeuren je ruim twee keer zoveel tijd geeft om te vluchten bij brand. Waar bij open deuren na 3,5 minuut al geen overleefbare situatie meer is, is dit bij gesloten deuren meer dan 10 minuten. Kostbare tijd die levens redt." Het gezin Melk is van deze feiten op de hoogte gebracht met vooropgesteld een felicitatie voor de geboorte van Esmee.

l

Claudia Koole

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief